Kvalmen, Jean-Paul Sartre, oversatt av Karin Gundersen, Gyldendal 2022

Den første romanen til Sartre, utgitt i 1938, ble også et ateistisk og eksistensialistisk manifest. Det er en fortelling om den intellektuelle Antoine Roquetine, som bor alene i en liten by, og boka er egentlig hans indre monolog i form av en dagbok. På overflaten er livet hans meget kjedelig og langsomt, men på et emosjonelt plan føler han bitterhet, ensomhet og en dyp eksistensiell krise. Det er livets absurditet som fører til at han kjenner konstant kvalme. Han søker etter ekte livsverdier, og stiller seg selv filosofiske spørsmål. Romanens budskap er ikke bare pessimistisk. For den som er interessert i eksistensialismen, kan det være en spennende bok å utforske.

Violeta, Isabel Allende, oversatt av Signe Prøis, Gyldendal 2022

Violeta kommer til verden på en uværsdag i 1920, som den første jenta i en familie med fem guttebarn. Hennes liv blir påvirket av store verdenshendelser som kriger, pandemier, økonomiske kriser og kvinnekamp. På grunn av farens sløsing og økonomiske ansvarsløshet mister familien alt, og må flytte til et gudsforlatt sted på landet. Hun forteller sin livshistorie i form av et brev til Camilo, en person hun elsker over alt på jorden. Violeta opplever livets kontraster, kjærlighetssorg, fattigdom, store tap, men også voldsom glede. Alt sett gjennom kvinneøyne og fortalt med stor lidenskap og humor. Inspirerende lesing! Oversettelsen er dessverre ikke på høyde med Allendes episke fortellertalent.

Dagenes skum, Boris Vian, oversatt av Anne Elligers, Tiden 2005

Enda en absurd og surrealistisk roman! Colin har funnet opp «pianocoktail» - et musikkinstrument som samtidig kan lage cocktailer. En annen hovedperson bruker mesteparten av sin tid på å samle manuskripter av og minner om sitt store idol, en viss Jean-Sol Partre og hans venninne, hertuginne de Bovouard. Overraskende nok er det kjærligheten mellom Colin og Chloe som er den største drivkraften og motivasjonen her, og kanskje den eneste medisinen mot eksistensielle plager? Selv om boka ble utgitt i 1947, lever den videre i Michel Gondry sin filmversjon fra 2013, «En nyanse av blå», med Audrey Tautou og Romain Duris i hovedrollene.

Flere gode leseopplevelser fra bibliotekene, kan du finne her.