Rosehagen, Tracy Rees, oversatt av Guri Foss, Cappelen Damm, 2022

En gripende og spennende historisk roman som finner sted i viktoriatidens London. Alt er ikke som det ser ut til hos familien Finch. Den vakre moren som bare holder seg på rommet sitt, den omsorgsfulle faren som ansetter en fattigjente, Mabel, for å holde moren med selskap, den 12 år gamle datteren Ottilie, som ønsker å utforske London, hvortil familien har flyttet etter en skandale. Mabel blir svært viktig for husfruen. Når Mabel møter den rike og eksentriske miss Olive får det enorm betydning. Om kvinneundertrykkelse og familiebånd.

Reisen til Idle Hour (tidl. Miss Marie), Ellen Vahr, Aschehoug, 2021 (2019)

Thea er datter av en baker i Kristiania og er selv en dyktig baker. Når første verdenskrig fører til mangel på råvarer, deriblant mel, blir redningen for Thea at hun får en invitasjon fra en tante i Amerika. Hun vil at Thea skal komme og jobbe som tjenestepike hos den rike familien Vanderbilt. Motvillig tar hun avskjed med kjæresten i Norge og drar ut i det ukjente. I Amerika opplever hun det store klasseskillet og uretten som blir begått, særlig mot kvinner. Hun møter også kvinner som kjemper for sine rettigheter. Dette er første bok i en trilogi om Thea. En fin historisk roman.

Klubben for lykkelige avslutninger, Caroline Säfstrand, oversatt av Kari Engen, Strawberry Publishing, 2021

En oppløftende og givende bok. Kan man skrive sin egen lykkelige slutt? Det mener Sam, skriveterapeuten i «Klubben for lykkelige avslutninger». Tre helt ulike kvinner finner veien til skrivekurset hans. Cecilia har mistet mannen sin og sliter med å finne mening med livet. Lisbeth har gått lei av den monotone hverdagen sin. Ivy tror hun blir forfulgt og er veldig engstelig. Alle tre møtes på skrivekurset hver uke. Langsomt og nesten umerkelig endres deres syn på seg selv og omgivelsene, og gamle hemmeligheter blir trukket frem i lyset. Inspirerende og overraskende.

Flere tips til gode leseopplevelser - finner du her.