– Senskader er ofte smertefullt og hemmende. Mange får problemer med å innfri både egne og andres forventninger, enten de er fra familie, venner og ikke minst, arbeidsgivere.
Det uttaler Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, i en pressemelding fra foreningen.
I dag overlever ni av 10 brystkreft. Men én av tre overlevere får likevel plager og senskader som følge av behandlingen. Årets Rosa sløyfe-aksjon er dedikert disse overleverne.
FIKK DU MED DEG DENNE OM BRYSTKREFT?: Høyre-politiker fikk føle regjeringens helsepolitikk på egen kropp: – Fantastisk, men kan bli bedre
– Stor belastning
– Mange synes det er vanskelig å snakke om plagene, fordi de har fått «livet i gave», uttaler Ryel.
Kreftfri er altså ikke ensbetydende med å være frisk.
Kronisk tretthet (fatigue), nerveskader, lymfødem (store hevelser og væskeansamlinger), hjertesykdom, tidlig overgangsalder, hjertesykdom, nedsatt skulderbevegelighet, redusert seksualitet og psykiske reaksjoner er eksempler på senskader.
– Pasienter møter forventninger om at de har samme funksjonsnivå som før de ble syke, noe som kan oppleves som en stor belastning, uttaler Ester-Johanne Sande, styreleder i Brystkreftforeningen.
Mange synes det er vanskelig å snakke om plagene, fordi de har fått «livet i gave».
Anne Lise Ryel, Kreftforeningen
Senskadene kan komme raskt etter behandling, men kan også oppstå flere år etter avsluttet behandling. Noen har senskader en periode, andre opplever at de varer livet ut.
LES OGSÅ OM LIVMORHALSKREFT: Nyheten om at de jobber gratis, fikk 48 kvinner til å booke time: – Vi visste ikke at det ville gå så fort.
– Endret livskvalitet
– Behovet for økt kunnskap om senskader etter brystkreftbehandling er enormt – både blant brystkreftpasienter, helsepersonell og befolkningen for øvrig, sier Sande.
LES OGSÅ DENNE: Victor (54) fikk føflekkreft og måtte hurtigskrive testamente. Nå ber han andre sjekke seg.
Rosa sløyfe-aksjonen markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet er solidaritet med brystkreftrammede, økt kunnskap om brystkreft og støtte til forskning og andre brystkreftprosjekter.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Håpet er at årets Rosa sløyfe-aksjon kan bidra til større åpenhet om konsekvensene av sykdom og behandling.
– Det må være aksept for å si at behandlingen har kostet og at livskvaliteten er endret, sier Anne Lise Ryel.
Pengene fra årets aksjon går til forskning på senskader og på persontilpasset kreftbehandling. Det siste vil ifølge Kreftforeningen føre til mer presis og skånsom behandling, noe som vil spare mange kreftpasienter for senskader.
– Det er gledelig at så mange som ni av 10 overlever brystkreft. Men økt overlevelse fører også til en større pasientgruppe med senskader, og det må vi ta på alvor, uttaler Anne Lise Ryel.
Står på stand
Rosa sløyfe-aksjonen er et samarbeid mellom Kreftforeningen, Brystkreftforeningen og nasjonale og lokale samarbeidspartnere.
Varer som støtter Rosa sløyfe-aksjonen fås blant annet kjøpt gjennom hovedsamarbeidspartnerne Lindex, Circle K, Coop, Vitus Apotek, Kid og Mester Grønn.
I fjor kom det inn nesten 33 millioner kroner totalt. En del av dette ble generert via kjøp i Vestfold, og Brystkreftforeningen i Vestfold fikk inn nesten 150.000 kroner gjennom salg av produkter.
– De står på stands i fylket i år også. Der kan man få kjøpt sløyfer og andre produkter, som blant annet reflekser, isskrape, armbånd, nøkkelringer og sokker, opplyser Janniken Klaveness, rådgiver for aksjonen i fire fylker, deriblant Vestfold.
Rosa sløyfe-aksjonen blir blant annet synlig på Hvaltorvet (torsdag 5. oktober), på sykehuset i Tønsberg (mandag 9. oktober), på Stokke senter (torsdag 12. oktober) og med temakveld på Skjeestua i Stokke (torsdag 19. oktober). Ønsker man å gi penger, kan man bruke Vipps-nummeret for Rosa sløyfe, som er 2266.
– Man kan støtte aksjonen uten å kjøpe noe også, for eksempel ved å vise solidaritet med en rosa sløyfe på Facebook-profilen sin, sier Klaveness.