– De ødelegger både for årets russ og for seg selv

STARTER TIDLIG: Flere av andreklassingene ved SVGS og Thor Heyerdahl starter russetida tidlig.

STARTER TIDLIG: Flere av andreklassingene ved SVGS og Thor Heyerdahl starter russetida tidlig. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Årets russekull har allerede slåsskamper og voldsepisoder på samvittigheten. Nå skaper også neste års russekull utfordringer for skoleledelsen og politiet.

DEL

Om et par måneder er russetida i full gang over hele landet, men vold, slåssing og rivalisering mellom russ i Sandefjord og Larvik har pågått siden i høst.

Nå har politiet imidlertid enda en utfordring de må få bukt med: Neste års russekull.

Forrige helg ble en andreklassing fra Sandefjord sendt til sykehus etter en slåsskamp på et russetreff i Kvelde i Larvik. Dette treffet skal ha vært i forbindelse med et såkalt «navneslipp» for en russebuss som ikke skal på veien før til neste år.

Saken er anmeldt til politiet i Larvik, og flere personer skal avhøres.

LES OGSÅ: Russen gjør grep for å hindre ulykker og bråk

– Ødeleggende

Leder for politiets ungdomsgruppe i Sandefjord, Espen Molland, forteller at dette er en utfordring for alle skolene i Vestfold. Han har inntrykk av at russekullet for 2018 er ivrigere enn kullene før dem.

– 2. klasse er veldig på i år. De starter russetida veldig tidlig, og flere av dem er allerede 18 år og kan drikke, forteller Molland.

Han forteller at flere fra neste års kull allerede har hatt slippfester og bruker russegensere på skolen. Det mener han det må bli slutt på, blant annet av hensyn til årets kull.

– Andreklassinger som gjør dette tar oppmerksomhet fra årets russ, og kan ødelegge for dem. De er ikke russ i år, og de skal ikke begynne med dette ennå. De ødelegger både for årets russ og for seg selv, sier Molland.

– Kjempeuheldig

Avdelingsleder og russekontakt ved Sandefjord videregående skole, Hjørdin Torsvoll, bekrefter overfor Sandefjords Blad at han er klar over at noen av elevene i andreklasse starter russetida tidlig.

ØDELEGGENDE: Leder for politiets ungdomsgruppe, Espen Molland, mener andreklassingene starter russetida altfor tidlig.

ØDELEGGENDE: Leder for politiets ungdomsgruppe, Espen Molland, mener andreklassingene starter russetida altfor tidlig. Foto:

LES OGSÅ: Rektorer går sammen om å roe russen

Han ønsker ikke å kommentere helgens slåsskamp av hensyn til politietterforskningen, men er oppgitt over at både årets russekull og andre elever holder på som de gjør.

– Vi er ikke fornøyde med dette. Det er kjempeuheldig, sier Torsvoll.

Han sier han ser at russen starter tidligere og tidligere med russeforberedelsene, i noen tilfeller flere år i forveien.

– Det er masse penger inne i bildet, og noen starter allerede på ungdomsskolen med planlegging av russebusser, sier Torsvoll.

Også rektor Harald Møller mener utviklingen er uheldig, blant annet for miljøet på skolen. Han synes det blir lagt for mye fokus i russetida for tidlig.

– Allerede i førsteklasse snakker jeg med foreldrene om dette, men jeg oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommene hjemme. Det er dårlig for miljøet, og det skaper utenforskap, sier Møller.

Tidlig planlegging

Robert Rognli, rektor ved Thor Heyerdahl videregående skole, sier at han er kjent med helgens hendelse, og at han skal i møte med noen elever på torsdag. Utover det, ønsker han ikke å kommentere saken.

Han har imidlertid merket seg at årets andreklassinger har vært tidlig ute med å planlegge og organisere russetida.

– Vårt inntrykk er at andreklassingene organiserer aktiviteter allerede nå, og er godt i gang med planleggingen av russetida. Det er en tendens vi har sett, sier Rognli.

LES OGSÅ: De er opptatt av å vise hvem som er sterkest

Over nyttår ble det kjent at politiet har en sak til etterforskning i forbindelse med en voldsepisodene mellom russ fra de to byene.

Artikkeltags