Råd til russeforeldre: Vær kjip og kjærlig!

Mange foreldre er bekymret mens russen feirer at de er ferdig med 13 års skolegang.

Mange foreldre er bekymret mens russen feirer at de er ferdig med 13 års skolegang. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mai måned er rett rundt hjørnet. Det skaper sommerfugler i magen til russeforeldre landet over.

DEL

(Akershus Amtstidende) (ANB) I disse dager feirer 42.000 ungdommer at de snart er ferdige med 13 års skolegang. Samtidig fins det mange bekymrede foreldre som ikke helt vet hvordan de skal håndtere situasjonen.

– Mange foreldre er naturlig nok litt ekstra bekymret i denne perioden. Det er lett å føle seg maktesløs, men undersøkelser viser at foreldre faktisk er de som påvirker ungdommen mest når det kommer til alkohol. Selv russen er lydhøre, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Hun oppfordrer foreldre til å være kjipe med russen sin.

– Det handler om å være kjip og kjærlig. Ved å sette grenser og være tydelig viser du at du bryr deg. Du er en forelder. Ikke en kompis, sier Eriksrud.

– Så lenge barna bor hjemme gjelder dine regler, så ikke gjør poden en bjørnetjeneste, fortsetter hun. Hagen Eriksrud mener at foreldre må sette klare grenser, også i russetiden.

– Ikke kjøp alkohol til russen. La gaven til avgangseleven være noe annet enn alkospons, oppfordrer hun.

Forskningen er helt entydig på dette – ungdom som får alkohol av sine foreldre drikker mer enn annen ungdom.

Slik er du en kjip russeforelder:

  • Snakk om det: Russetiden er fuktig for mange. Som forelder kan det være nyttig å ta en prat med tenåringen om alkohol og russetid. Det er viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møte med ungdommen. Vær til stede og nysgjerrig, og still åpne spørsmål. Ved å snakke åpent om temaet og reflektere rundt tenåringens egne observasjoner og erfaringer kan du bety mye. Og husk at det skal være en samtale mellom dere – ikke en formaning fra deg til russen.
     
  • Pust med magen: Ikke glem at russetiden er en tid fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet for de aller fleste. Din jobb er å sette grenser, snakke om alkohol og stille opp dersom det skulle bli for mye alkohol en kveld. Som forelder har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i tenåringens liv. Det gjør du best ved å være både kjærlig og kjip. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.