Natt til 1. mai på Skjellvika har for lengst blitt en tradisjon i Sandefjord. Det har på en måte blitt startskuddet til sandefjordrussen og deres russetid.

Det er ikke alltid personer på fest er like flink til å rydde etter seg. Men da Sandefjords Blad var innom Skjellvika lørdag formiddag så det relativt greit ut.

En ung mann vi møter på stranda kan fort fortelle at avisa rett og slett har møtt opp for sent. For synet som møtte han var visstnok et annet en det som møtte oss.

– Det så ganske bomba ut rett og slett, men slik er det jo hvert år, forteller han.

Han tok derfor saken i egne hender og tok det verste av søppel og rot som lå rundt, det kom tross alt barn til stranda senere på dagen. Selv om han måtte gå og rydde i gårsdagens moro bar han ikke noe nag.

– De må få lov til å ha en dag, sier han.


Gjøre gull av gråstein

Noen andre som har møtt opp for å rydde er Victoria Tønseth Pedersen og Hillevi Olson. De er fra en veldedig organisasjon kalt «Do Destination», en organisasjon med fokus på å skape en bærekraftig klode og gi barn og unge verden over skolegang, gjerne i kombinasjon.

– En del av miljøprosjekter er å holde naturen ren. Også får vi litt pant ut av det, forteller Victoria Tønseth Pedersen.

Russens gjenglemte pant skal nemlig Victoria og Hillevi bruke til arbeidet med å bygge skoler i Myanmar og Nepal. De har alt bygd to skoler i Myanmar og planlegger nå en i Nepal. Da er det greit russen la igjen litt pant de kunne få, men de regnet med mer.

– Er en del mindre enn hva vi forventet, men vi setter pris på det uansett, sier Tønseth Pedersen.

I dag gikk altså panten til å støtte ungens utdanning i Myanmar og Nepal, selv om ungdommene kanskje ikke er klar over det.

– Kanskje russen ikke var så ille i år, den tvilen burde i så fall komme russen til gode. Det må jo ikke være en negativ sak om russen hele tiden, mener to forbigående som i det store og det hele var positivt overasket over russens rot