Så du tror alt er klart til ferien? Men har du sjekket dette?

Europa venter: Men du bør ha med deg et gyldig blått helsekort i reisevesken, ett for hvert familiemedlem.

Europa venter: Men du bør ha med deg et gyldig blått helsekort i reisevesken, ett for hvert familiemedlem. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange er flinke og husker på det blå kortet når de skal ut og reise i Europa – det sparer dem for mye om uhellet først er ute. Men har du sjekket utløpsdatoen?

DEL

Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke at kortet fortsatt er gyldig. Datoen finner du på kortet. Når det nærmer seg utløpsdato, må du selv sørge for å bestille et nytt. Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 virkedager. Det kan derfor være en god idé å gjøre det nå – så er det klart til sommerens ferie.

– Hvis du må oppsøke offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på reise i EØS-området eller Sveits, sikrer helsetrygdkortet deg helsehjelpen du trenger for å kunne fortsette ferien. Ved å vise kortet, betaler du egenandel på linje med innbyggerne i det landet du besøker, sier avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester i en pressemelding.

LES OGSÅ: Storsatsing på bedre busstilbud

Husk også reiseforsikring

Vær oppmerksom på at kortet, som gjelder i alle EØS-land og Sveits, ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Helsetrygdkortet dekker heller ikke behandling på privat sykehus eller hos privat lege. Hjemtransport kan også bli fryktelig dyrt – derfor er en reiseforsikring i tillegg nesten å regne for obligatorisk.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot dette på E18: – Det er et stort problem

Bestill på nett

Men kortet som kan redde Europa-ferien, skaffer du deg enkelt og lett på nett. Bestill i god tid med noen tastetrykk på helsenorge.no.  Hvert år får tusenvis av norske turister bruk for Europeisk helsetrygdkort når de er på ferie i et EØS-land eller i Sveits.

– Dersom du ikke har tilgang til å bestille digitalt på helsenorge.no, kan du ringe Veiledning helsenorge.no på 23 32 70 00, sier Kvaal Djupvik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.