Gå til sidens hovedinnhold

Samene fortjener en bedre regjering

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

6. februar er samenes nasjonaldag. Da markeres det første samiske landsmøtet, som fant sted i Tråante i Trondheim, den 6. februar 1917. Nasjonaldagen feires av samer over hele landet, og i hele Sápmi. 6. februar er en dag der samer over hele Norge feirer kampene som allerede er vunnet, men også markerer kampene som gjenstår.

Fordi for samer er det fremdeles mye å kjempe for. Det finnes elleve samiske språk, og åtte av disse er alvorlig eller svært alvorlig truet, samtidig som to av dem regnes for å være utdødd. Og dette skjer samtidig som kun en tredjedel av samer i Norge kan språket, og alt for få får tilbud om språkopplæring.

Tall fra Norsk Institutt for Menneskerettigheter (NIM), viser at nesten halvparten av samiske kvinner har blitt utsatt for vold eller overgrep. Dette er tall som er mye høyere enn for ikke-samer. Det samme kommer dessverre frem i tall for samiske menn opp mot ikke-samiske menn.

I tillegg møter samer hat og trusler på sosiale medier og i kommentarfelt. En mann i Nordland ble på denne tiden av året i fjor dømt for samehets, og dette beviser at problemet fremdeles er stort. Etter at svensk høyesterett for to uker siden gjorde det klart at en svensk sameby har rett til å fiske og jakte innenfor sine tradisjonelle områder, har hets og trusler flommet over i sosiale medier, svært mye på den anonyme appen Jodel. Mye av truslene går ut på at svensker oppfordres til å jakte på og skyte samer. Samtidig vinner det politiske partiet Sverigedemokratene større oppslutning på hets og hat mot samer.

Selv om alvoret heldigvis er av en helt annen grad her i Norge, ser vi også problemer i politikk drevet mot samer her. Da Sametinget ble opprettet, var det mot Carl I. Hagens stemme, og for ganske nøyaktig et år siden var Høyre og FrP ikke med på å grunnlovsfeste samer som Norges urfolk.
Da Kong Olav åpnet Sametinget sa han det stikk motsatte. «Den norske staten er grunnlagt på to folks territorium - samer og nordmenn». Regjeringens nyeste påfunn er at samepolitikk nå flyttes fra kommunalministeren til distriktsministeren - til tross for at samer bor i by og land, akkurat som alle andre. Denne endringen er tullete og viser et gammeldags syn på samene.

Det er påfallende at Disney klarer å være mer radikale i sin samepolitikk enn den norske stat. Den nye Frost-filmen er tydelig inspirert av samenes kamp for egne landområder, og med samisk musikk og klesdrakter. Det samiske blir heldigvis stadig en større del av norsk kultur- og samfunnsliv. Dette ser vi også med musikere som Ella Marie Hætta Isaksen i bandet ISÁK, og Fred Buljo i KEiiNO. Problemet er at selv om vi er veldig flinke til å trekke dem frem på tv-skjermen på lørdagskvelden og på høytider som den samiske nasjonaldagen, glemmer vi å ta kampen i det daglige.

Høyreregjeringa gjør lite for å huske samer oftere enn akkurat på nasjonaldagen 6. februar. Nå skal de attpåtil starte med gruvedrift i reinbeiteområdet i Repparfjorden, et stort overgrep på samene i området. Norge fortjener en regjering som tar samiske rettigheter på alvor, og som står sammen med samene i kampen om språket, kulturen og likeverdet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.