Gå til sidens hovedinnhold

Gir førstehjelp til par

Artikkelen er over 6 år gammel

Snakker du og partneren lukt forbi hverandre? Kanskje skygger tidsklemte hverdager over for den sola som en gang skinte så vakkert?

De aller fleste som er, eller har vært i et parforhold, har opplevd tunge dager eller stunder der kommunikasjonen med partneren har hatt rusk i forgasseren, eller kanskje også gått fullstendig i stampe?

Enkelte er av typen som tar kjeftamentet i bruk når det tårner seg opp, mens andre heller lukker seg fullstendig når partneren serverer en salve man overhodet ikke skjønner bakgrunnen for.

Uansett: Å fordele skyld når kommunikasjonen i et parforhold går på tverke, skal man være forsiktig med, men at det å holde sammen i et forhold kan være en vanskelig øvelse, finnes det solid statistisk belegg for å hevde.

Samlivskurs

Holdes i Landstadssenteret i Storgata 20 fredag 6. og lørdag 7. november.

Påmelding innen 30. oktober til aotretterud@sandefjord.kirken.no.

Kursavgift er 1.600 kr. per par inkl. treretters middag.

Kursholdere er Astri Olga Tretterud og Odd Bjørneby.

 

Bryte mønstre

Ifølge Statistisk sentralbyrå ender rundt 40 prosent av alle ekteskap i skilsmisse. Statistikken for ødelagte samboerskap kommer i tillegg.

Årsakene til at folk går fra hverandre, er naturligvis tallrike og sammensatte, men i mange tilfeller kan det være relativt små grep som skal til for å bryte destruktive mønstre.

Det mener i hvert fall prest i Vesterøy kirke, Tore Hummelvoll, prest i Sandefjord kirke, Ruben Heitmann og familieterapet og diakon i sandefjordskirken, Astri Olga Tretterud.

Som en del av det diakonale tilbudet fra byens menigheter, tilbyr de i høst samlivskurs for par som føler de kan trenge en liten dytt for å komme ut av et uheldig mønster.

– Kirken vier mange par. Vi må hjelpe folk i den andre enden også, sier Hummelvoll.

Ikke et troskurs

De tre forteller at tilbudet er for alle par, gifte eller ikke gifte, troende eller ikke troende.

– Det er viktig å understreke at det vi tilbyr, ikke er terapi, sier Tretterud, sertifisert kursleder fra Modum Bad.

Kurset, som har plass til 15 par, går over to dager i Landstadsenteret i Sandefjord. Rammen skal være en hyggelig atmosfære over en treretters middag der tidstyver og uromomenter er ryddet bort. Søkelyset skal være på det enkelte par – og aller viktigst; kommunikasjonen dem imellom.

– Vi begynner med det positive og oppfordrer parene til å mimre litt. Tenke over hvorfor de ble sammen og hvordan det var den første tiden, sier Tretterud.

Foruten samtaler og parvise «øvelser», blir det i løpet av kurset gitt introduksjon til ulike tema som er viktige i par- forhold. For å skjerme parenes privatliv, er det ikke lagt opp til plenumsarbeid.

– Dere jobber alle i kirken. Er dette et kurs med hevet pekefinger, som forkynner at ekteskapet er hellig?

– På ingen måte. Dette er ikke et troskurs, men et kurs der det settes av tid til parforholdet. Vi setter søkelys på kommunikasjonen i forholdet. Alt satt i en hyggelig ramme. Vi håper og tror at oppholdet her skal føles som en boost for parene, sier Heitmann.

Samlivskurs

Holdes i Landstadssenteret i Storgata 20 fredag 6. og lørdag 7. november.

Påmelding innen 30. oktober til aotretterud@sandefjord.kirken.no.

Kursavgift er 1.600 kr. per par inkl. treretters middag.

Kursholdere er Astri Olga Tretterud og Odd Bjørneby.

Kommentarer til denne saken