Gå til sidens hovedinnhold

Sammenliknet med snittet for Norge lever 40 prosent flere på uføretrygd i Sandefjord. Byen trenger en hjertestarter

Artikkelen er over 1 år gammel

Sandefjord er en syk pasient og trenger en hjertestarter: Liberalistene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Symptomene? Sammenliknet med snittet for Norge lever 40 prosent flere på uføretrygd i Sandefjord. Vi har 20 prosent flere som lever i sosialboliger, og vi har i en årrekke hatt høyere ledighetstall. Det som bekymrer mest, er at vi har drastisk lavere verdiskapning.

85,9 prosent er et tall som beskriver skatteinntektene per innbygger i forhold landsgjennomsnittet for Sandefjord. Enkelt sagt, jo større omsetning i næringslivet, desto bedre evne har det til å lønne folk skikkelig og desto mer skatteinntekter får en kommune. Men vi ligger altså nesten 15 prosent bak resten av landet, og det blir stadig verre.

Jevnt nedover etter fusjonen

I 2008 var tallet 93,3, og det har gått relativt jevnt nedover siden den gang, også etter kommunesammenslåingen.

Jeg skjems over dette. Som ung var jeg stolt av å komme fra Sandefjord, ikke bare fordi vi er en vakker kommune, men også fordi vi hadde et velfungerende næringsliv med flere betydelige arbeidsgivere. Vi var liksom en av byene på Gullkysten. Nå flytter ungdommen i hopetall – mellom 20 og 40 prosent av et årskull hvert år. De kommer tilbake når de er pensjonister, og da blir de en utgiftspost.

En del velgere tror kommunen er velstyrt og har god råd, og viser blant annet til at vi har et fond på over én milliard kroner. Men det blir som en fattig gammel gubbe, som alltid passer på å ha tilstrekkelig penger i syltetøyglass, og betaler regningene i tide. Men han sitter i et hus som lekker! Det er en selvfølge at man har orden i økonomien og gjør opp for seg. Men det er ingenting som er bra med å være fattig i utgangspunktet.

Ikke så lett å forstå

Jeg snakker med en del eldre folk, som sliter med å forstå dette. Ser man deres livsløp, har de fleste eldre det mye bedre økonomisk i dag enn da de var yngre. Det skyldes at alle har fått det bedre i Norge – men i snitt og relativt sett har vi altså ikke det i Sandefjord.

Har man imidlertid hatt en greit betalt jobb over lengre tid, så har det bare vært en fordel at kommunen går dårlig. Jo flere uten jobb, desto mindre kjøpekraft og lavere priser på villaer. Bra for dem.

Så er det utrolig nok de som bagatelliserer at byen vår er fattig. De peker på at Sandefjord ikke har tatt del i oljeeventyret som resten av Norge og derfor har sakket akterut.

Mange gjør det bedre enn oss

Hmmm. ok. Her en kortversjon av listen over kommuner som gjør det bedre enn oss. Ingen av dem nyter godt av olje: Sande, Holmestrand, Færder, Porsgrunn, Grimstad, Hamar og Lillehammer. Til og med Nordkapp og Hammerfest er på denne lista.

Men det som svir mest, er at Larvik gjør det bedre enn oss. Larvik!

Økonomien må kickstartes

Det Sandefjord har behov for, er en hjertestarter, noe som kickstarter økonomien vår. Kun Liberalistene har et program med helt nye ideer:

• Redusere kommuneskatten, så Sandefjord blir attraktivt for velstående, som kan bidra med nye investeringer.

• Friregulere soner av kommunen som gir maksimal frihet til å bygge – om det så er høyhus eller moderne minihus på 25 kvadrat.

• Regulere for en ny flytende bydel bestående av husbåter (Gjøres i mindre skala i Horten).

• Selge navn på offentlige bygg og steder for å skaffe inntekter til idretts- og kulturlivet

• Ikke betale mer enn det som er lovpålagt til sosialhjelpsmottakere. Det friske folk trenger, er en jobb.

Liberalistene Sandefjord er partiet å stemme på hvis du mener det kan være lurt å gi et parti med nye ideer mer innflytelse. Hvis du er fornøyd med at Sandefjord blir fattigere og fattigere, så stem nå endelig på det du alltid har gjort.

Programmet vårt finner du på www.libsandefjord.no, og send oss gjerne penger. Våre konkurrenter er slue og rike. Vipps # 565991.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.