Slik blir du en ordentlig voksen

HVORDAN TA VOKSENPOENG: Beate Engelschiøn (bak) skal tipse ungdom og unge voksne om sunn økonomi. Bildet er fra det første planleggingsmøtet i «How to adult». Engelschiøn står sammen med (f.v.) Hanne Lofstad, Elfrida Vikdal, Hena Sahovic, Elsa Berisha og Christine Nguyen.

HVORDAN TA VOKSENPOENG: Beate Engelschiøn (bak) skal tipse ungdom og unge voksne om sunn økonomi. Bildet er fra det første planleggingsmøtet i «How to adult». Engelschiøn står sammen med (f.v.) Hanne Lofstad, Elfrida Vikdal, Hena Sahovic, Elsa Berisha og Christine Nguyen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

«How to adult» skal hjelpe ungdommer og unge voksne i Sandefjord med å få orden på livet. – Det er ikke sikkert ungdommene bare er late. Det kan kanskje være slik at de ikke har kunnskap om hvordan de skal utføre oppgaver, sier Kirsten Muhle som er arrangementsansvarlig ved biblioteket.

DEL

I sosiale medier er det flere og flere som snakker om noe de har utført som bør gi såkalte voksenpoeng. Forklaring: Anerkjennelse man ønsker å få av andre fordi man har gjort noe som forventes av kunnskapsrike, ansvarlige, voksne mennesker.

Med utgangspunkt i det å fokusere på ting voksne bør kunne har flere lagt ut videosnutter på YouTube med titlene «How to adult».

Ideen via YouTube

Tanken bak å lære unge å bli voksne kom på et fellesmøte med voksne fra Horten og Sandefjord biblioteker. Nå er det satt av tid til det-å-bli-voksen-møter hver torsdag i Kvarteret på Sandefjord bibliotek.

– Men det er ungdommene som skal få være med å prege store deler av innholdet selv, sier Muhle.

Hun ser for seg at det skal settes opp en tavle hvor ideer fra ungdommene noteres ned underveis.

– Hva vil de vite mer om? Hva vil de at kveldene skal inneholde? Det skal de fortelle oss, sier Muhle.

Men arrangørene har en plan – og det er hentet inn en foreleser til de fire første torsdagene.

(Saken fortsetter under bildet)

ARRANGERER: Det blir temakvelder for ungdommene på biblioteket.

ARRANGERER: Det blir temakvelder for ungdommene på biblioteket. Foto:

Hva gjør du når kortet brenner i lomma?

– Først ut i vår programserie har vi invitert Beate Engelschiøn som er lidenskapelig opptatt av privatøkonomi. Beate ønsker å inspirere ungdom til å ta sunne og opplyste valg for sin økonomi, sier Muhle.

De fire første torsdagene skal det handle om hvordan du som ung skal kunne klare deg økonomisk. Først og fremst handler det om å bli sjef i eget liv, og å vite at det er du som bestemmer. Hvordan skal du disponere penger på best mulig måte, hvordan skal du får pengene dine til å vokse, dersom du har noe til overs og det kan lønne seg å sette opp et budsjett dersom du har faste utgifter.

Beate Engelschiøn har holdt foredrag tidligere. Jeg tror det er mange som har noe å lære av henne, ikke bare de unge, sier Muhle.

LES OGSÅ: – Det er kanskje mer helse i å sette seg ned litt?

En selvfølge å kunne

Voksne tar det kanskje som en selvfølge at ungdom kan vaske tøy eller stryke ei skjorte, men det er slettes ikke fasiten alltid.

– Enkle ting som det å sy i en knapp, kan være uoverkommelig, dersom man ikke har lært det, sier Muhle. Det er ikke sikkert ungdommene bare er late.

Hun nevner også det å oppbevare matvarer på rett måte, hvordan du skal søke på en jobb eller ta imot komplimenter som temaer for diskusjon underveis.

– Dette skal være et lavterskeltilbud som unge kan stikke innom, sier hun. Hvem vi vil ha inn for å snakke om  de forskjellige temaene tar vi også underveis, når vi vet hva de unge ønsker å ta opp.

Ungdom, ung voksen eller bare interessert?

Målgruppa for arrangementene er ifra 15–25 år, men ved andre liknende arrangementer, lagt til Kvarteret, er det flest rundt 17-år som dukker opp. Denne møteserien ønsker blant annet å bidra til at de som vil flytte hjemmefra skal kunne klare seg bedre.

– Vi vil hjelpe til med å skape tryggere, hele mennesker. Vi ønsker å gjøre livet enklere for dem som deltar, sier Muhle.

Så er det slik at du er en skapungdom som helst vil framstå som ansvarlig voksen er det muligheter for deg også.

– Vi stenger ikke døra for noen. Kommer det folk som ønsker å lære hvordan de blir ordentlig voksne, så er de hjertelig velkommen, sier Muhle.

Første arrangement blir torsdag 11.1 kl. 18–19.30.

Artikkeltags