Kanskje jeg er kjedelig. Kanskje jeg undervurderer de psykologiske oppsidene av å være offensiv og «tøff i trynet». Jeg har i alle fall alltid ment at en utfordrer skal være ytterst forsiktig med å bygge opp fallhøyde når man fortsatt har noe å tape. Så kan man heller kline til skikkelig når man endelig er i mål.

Før sesongen var «VG-lupen», i likhet med resten av ekspertkorpset, klare på at Sandefjord ville rykke ned med brask og bram. Men som det tabloide og våkne mediehuset VG er, var de heller ikke sene om å gi Lars Bohinen muligheten til en revansj. Da Sandefjord imponerte med noen tidlige seiere i Eliteserien, dukket VGTV opp på Komplett Arena med kamera og mikrofon.

Bohinen grep muligheten, slo tilbake og plukket VGs forhåndsspådommer fra hverandre. Avisens fotballjournalist Knut Espen Svegaarden vet imidlertid at sesongen er lang, og repliserte at de to heller fikk snakkes når sesongen er ferdig.

LES OGSÅ: Derfor kan denne SF-spilleren fort bli ettertraktet

Foran hjemmekampen mot Strømsgodset for to uker siden, med 33 poeng på tabellen, åtte poeng ned til kvalik og 15 poeng igjen å spille for, dukket VG-mikrofonen igjen opp på stadion. Heller ikke denne gangen klarte Bohinen å motstå fristelsen. «Vi har gjort alle spådommer til skamme», uttalte SF-treneren.

Så kan han selvsagt argumentere for at han har sine ord i behold. Poengfangsten er allerede på et høyere nivå enn ekspertene hadde forventet. Men det er ikke antall poeng eller seiere – derimot overlevelse eller nedrykk – som vil ligge til grunn for historiebøkenes bedømmelse av lagets prestasjoner og ekspertenes spådommer.

Så lenge både formkurve og matematikk fortsatt gjør det fullt mulig – og ikke direkte usannsynlig – at SF kan innhentes av kvalikspøkelset, betyr det at ekspertene fortsatt kan få det siste ordet.

LES OGSÅ: Ingen mellomting med SF

(Kommentaren fortsetter under bildet)

 

Det trengs en realitetssjekk. For SF er det ikke grunn til å dekke over noe som helst lenger. Akkurat nå befinner laget seg i en tilstand som på skalaen må plasseres et sted mellom formsvikt og resultatmessig kollaps. Etter tre strake seiere i sommer, har SF tapt seks av de åtte siste. De to seierne i høst har kommet hjemme mot bunnlagene Viking og Aalesund.

Etter seieren mot Aalesund 1. oktober klatret SF opp på 33 poeng, og trengte i realiteten bare én seier til i løpet av de seks siste kampene. Guttane har brukt opp tre av matchballene, men har fortsatt tre igjen.

Hadde noen tilbudt SF et slikt scenario før sesongen, ville de helt sikkert takket og bukket. Men i fotball endres håp, tro og forventninger i et slikt tempo at det kan være vanskelig å holde orden i perspektivene. Det kan det være lurt å ha med seg også i de periodene det går bra.

LES OGSÅ: «Jokke» og resten av Guttane fortjener mye bedre enn dette

Der de nederlagsdømte Sandefjord-gutta var i angrepsposisjon da de slo Vålerenga på Ullevaal i den tredje serierunden, har de siste ukene dyttet Lars Bohinens menn over på defensiven. Den situasjonen har de taklet dårlig, med søndagens flaue forestilling i Sarpsborg som bunnpunktet.

Nå handler det om å finne tilbake til det som har funket. Ydmykhet. Innsats. Og riktig dose risiko. Da er det fullt mulig å slå Vålerenga.

Etter å ha levert så mange bevis på hva laget er i stand til, og etter å ha kommet så nær målet, er det en mental eksamen Lars Bohinen og spillerne står overfor før hjemmemøtet med Vålerenga fredag kveld. Skulle de mislykkes der, strammes den mentale skruen ytterligere til, samtidig som eksamensperioden utvides med enda noen uker.

Med tanke på at både trener og spillere er forventet som deltagere på teltfest i Kurbadhegen etter kampen fredag, ville et fjerde tap på rad vært en stor strek i regningen.

LES OGSÅ: Bohinen bygger fallhøyde før Aalesund-kampen