Brikker i spillet om innflytelse

JUBEL: Facundo Rodriguez (t.v.) scoret allerede i debuten, etter pasning fra landsmannen Carlos Grossmüller. Siden har Rodriguez vært lenge ute med skade, mens Grosmüller har bidratt sterkt på banen for Sandefjord.

JUBEL: Facundo Rodriguez (t.v.) scoret allerede i debuten, etter pasning fra landsmannen Carlos Grossmüller. Siden har Rodriguez vært lenge ute med skade, mens Grosmüller har bidratt sterkt på banen for Sandefjord. Foto:

Mens dialogen mellom SF og Terje Liverød offisielt er erklært død, holder Uruguay-importene hans på å bli publikumsyndlinger i Sandefjord. Det skaper en fascinerende dynamikk.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

KommentarI frykt for å male med altfor bred pensel; det er noe spesielt – ja, nesten litt absurd – over å se en internasjonal ballkunstner utfolde seg på Komplett Arena. Når Carlos Grossmüller finner rommene andre ikke finner, slår de riktige pasningene på første berøring og kjører arrogante tunneler både for show og nytte, da blir kontrasten stor til den fotballen vi er vant til å se i Sandefjord.

Det er ikke ment, og bør ikke oppfattes, som en fornærmelse mot spillerne som har lagt grunnlaget for SFs gode sesong. Men det er realiteten, og samtidig en avslørende illustrasjon på hvilke utfordringer vi står overfor her i landet når det gjelder individuell spillerutvikling. Det er ikke et Sandefjord-problem. Det er et norsk problem.

Så kan det godt hende at Grossmüller, mot slutten av sin karriere, ikke scorer best på de fysiske testene i Sandefjord Fotball. Kanskje når han ikke engang de forhåndsbestemte minimumskravene til utholdenhet, og passer derfor ikke helt inn i Excel-arket til trenerteamet. Jeg vet ikke. Jeg spekulerer.

Ingen fysiske tester kan imidlertid dekke over Grossmüllers innflytelse på banen, verken i form av tall eller det som det blotte øye kan se. I løpet av 172 minutter i Eliteserien, fordelt på fire kamper, har den tidligere Schalke-spilleren vært direkte involvert i fire av fem mål SF har scoret. Tar vi med treningskampen mot Start (2-1), snakker vi om seks av syv mål. Ripen i lakken er bortekampen mot Odd, hvor 34-åringen bommet på straffe.

Da Grossmüller til egen åpenbare undring ble plukket av banen etter 65 minutter mot Viking, fortalte tribunenes instinktive reaksjon det aller meste. Først et par sekunder med stillhet og forvirring, som speilet spillerens kroppsspråk ute på banen. Deretter den type spontane og helhjertede hyllest som alltid utløses av et hengivent publikum.

De visste hva de hadde sett. Og at de ville se mer.

(Saken fortsetter under bildet)

TATT AV BANEN: Carlos Grossmüller ble byttet ut etter 65 minutter mot Viking, men ble likevel kåret til banens beste etter å ha scoret to av lagets tre mål.

TATT AV BANEN: Carlos Grossmüller ble byttet ut etter 65 minutter mot Viking, men ble likevel kåret til banens beste etter å ha scoret to av lagets tre mål. Foto:

For speider, agent eller mellommann Terje Liverød (62), som kom til Sandefjord med håp om å få en sterk hånd på rattet i toppklubben i hjembyen, skulle Grossmüller og Rodriguez (pluss Diego Forlan) være de første brikkene i et langsiktig og ambisiøst prosjekt. Som kjent ble den døren lukket i august, da SF-styret ikke var villig til å snu opp-ned på klubbens rekrutteringspolitikk og spillerutvikling over natten, slik Liverød krevde.

Men så lenge de to sør-amerikanske spillerne er i Sandefjord, og fortsetter å levere varene på banen, kommer heller ikke Liverød-debatten til å dø ut. Den lever fortsatt i beste velgående på tribunen og i sosiale medier, hvor Liverød både har skarpe kritikere og en kjerne av nesten ukritiske tilhengere.

For hver gang Grossmüller eller Rodriguez bidrar med fotballøyeblikk som både begeistrer publikum og skaffer SF poeng i Eliteserien, jo mer vann på mølla vil også Liverød-tilhengerne få. Men uten at Liverød får innflytelse på hvordan klubben blir drevet, ønsker han heller ikke å bruke tid på å hjelpe SF med spillerrekruttering i fremtiden. Det hevdet han i alle fall i et intervju i sommer.

På den måten er Grossmüller og Rodriguez, i tillegg til at de kan hjelpe SF på veien mot ny Eliteserie-kontrakt, blitt levende brikker i et spill om innflytelse på Komplett Arena. Jo mer de to spillerne bidrar på banen denne høsten, og jo større heltestatus de får, jo sterkere vil naturligvis Terje Liverøds standing bli blant publikum som betaler for å se fotball på Komplett Arena.

Og jo vanskeligere kan det bli for klubben å avvise Liverød neste gang SF er i poengnød og trenger raske forsterkninger.

Artikkeltags