Den siste poengstraffen ble besluttet i et ekstraordinært møte i NFF Vestfold tirsdag kveld. For to uker besluttet det samme styret å ilegge SF samme straff for et annet forhold.

Etter at de fire poengene er trukket fra, ender SF2 opp med 45 poeng, som er ett mer enn Flints 44.

Dermed var det til slutt spillerne på Eik Tønsberg som ble SFs redningsmenn på veien mot det svært viktige opprykket, som vil gi klubbens unge spillere en bedre utviklingsarena neste år.

Eik slo nemlig byrivalen Flint 4-2 i aller siste serierunde. Hadde Flint vunnet kampen, ville de endt to poeng foran SF2. I så fall ville SF-rekruttene vært henvist til en ny sesong i 4. divisjon, som etter klubbens oppfatning er et altfor lavt nivå.

LES OGSÅ: NFF-styret har talt. SF kan slippe med skrekken.

Deler på skylden

Mens den første poengstraffsaken handlet om at SF2 hadde for mange overårige spillere på banen samtidig, handlet den siste om feilaktig soning av gule kort.

Ifølge NFFs regelverk skulle nemlig SF-spiller Sabawon Shamohammad ha sonet karantene i bortekampen mot Re. Shamohammad spilte og scoret i den aktuelle kampen.

SF hevdet i sin redegjørelse overfor NFF at kretsen hadde gitt muntlig bekreftelse på at Shamohammad kunne spille kampen. I det ekstraordinære styremøtet tirsdag kveld, konkluderte likevel kretsstyret med at SF må straffes for forholdet.

Ifølge styreleder i NFF Vestfold, Thorfinn Haugen, handler konklusjonen om likebehandling. Samtidig innrømmer han at kretsen i realiteten tar på seg deler av skylden for at SF mister to poeng.

LES OGSÅ: Opprykkskamp kan bli avgjort i ekstraordinært NFF-møte

(Saken fortsetter under bildet)

 

Klubbens eget ansvar

– Når alt kommer til alt er det ikke kretsen som har et ansvar for å oppdatere klubbene på regelverket. De kan rådføre seg med oss, men har et selvstendig ansvar for å kjenne regelverket. I denne saken har vi gitt en feilinformasjon som har rammet flere klubber, og det er sterkt beklagelig, sier Haugen.

Det som har gjort sakene om soning av gule kort i årets 4. divisjon i Vestfold ekstra komplisert, er at både Nesjar og Skoppum trakk lagene sine fra serien i sommer. Ifølge NFFs sentrale regelverk, som NFF vestfold har feiltolket over lang tid, skal gule kort pådratt mot lag som senere trekker seg fra serien, ikke regnes med videre.

Forvirringen rundt regelverket har fått konsekvenser for flere lag. Noen spillere har stått over kamper de kunne spilt, mens andre - som i SF og Shamohammads tilfelle - har spilt kamper de skulle stått over.

LES OGSÅ: SF: – Kretsen ga oss klarsignal for å bruke «Saba»

– Føles urettferdig

Det var etter å ha undersøkt en annen sak, med SF2-spiller Ole Breistøl i hovedrollen, at NFF Vestfold ble oppmerksomme på sin egen feiltokning av regelverket. I den saken valgte de å legge forbundets regelverk - og ikke sin egen feilaktige praksis - til grunn.

Dermed ble ikke SF2 straffet for bruken av Breistøl, selv om den var i strid med kretsens tidligere praksis.

Siden NFFs sentrale regelverk ble lagt til grunn i Breistøl-saken, følte kretsstyret at de ikke hadde annet alternativ enn å la det gjelde også i Shamohammad-saken. Dermed ble enden på visa at SF2 mister to nye poeng.

– Dette har vært en fryktelig kjedelig sak. Det er alltid kjedelig når vi oppdager at vi har begått en feil, og må rette opp i feilene på en måte som kan føles urettferdig for noen. Denne saken har endt opp med å føles urettferdig for alle som er involvert, sier styreleder Thorfinn Haugen i NFF Vestfold.

– Urimelig

Daglig leder Per Ketil Berg i Sandefjord Fotball er misfornøyd med at NFF Vestfold har valgt å straffe klubben i Shamohammad-saken.

– Vi må få lest begrunnelsen ordentlig, men jeg synes det er strengt å straffe oss. Heldigvis får dette ingen innvirkning på tabellsituasjonen, men vi må jo vurdere om vi skal ta dette videre på grunn av det prinsipielle her, sier Berg.

– Kommer dere nå til  sende en takk til Eik Tønsberg, som slo Flint i siste serierunde?

– Nå føler vel vi at både tabell, resultater og målforskjell totalt sett viser at sportslig sett er riktig at vi rykker opp. Når Flint går på et tap i den siste kampen, så har de rett og slett ikke vært gode nok, sier Berg.

– Riktig reaksjon

Sportslig leder i Flint, Espen Røkaas, tar kretsstyrets beslutning til etterretning.

– Jeg syns at saken er grundig framlagt, og at de viktige spørsmålene er drøftet og besvart. Det har vært en ryddig saksgang fra kretsens side.

– Hva syns du om straffereaksjonen?

– Vi tror det er en riktig reaksjon. Sandefjord fotball har ikke handlet med forsett i denne saken, det er det ingen i Flint som mener. Dette er en ren miss fra SFs side, de har vært uheldige og klønete, sier Røkaas.

LES OGSÅ: SF-sjef om opprykksrotet: – Ingen er ufeilbarlige