Fødselsratene har gått kraftig ned. Likevel ser man politikere i dette landet som argumenterer for ordningen, som om folk ikke klarte å lage barn uten statens hjelp.

Den norske stats husbank ble opprettet i 1946. Hensikten var å sørge for lave renter. Vi har nå de laveste rentene i historien. Likevel ser vi et flertall politikere som lovpriser at det skal sitte statsansatte mennesker å låne ut pengene våre.

I Sandefjord kommunestyre pågikk det en debatt sist tirsdag om kunstgressbaner. Den ene Høyre og Ap-politikeren etter den andre gikk å talerstolen og hevdet at kommunal støtte til idrett hadde stor betydning for folkehelsen. Når jeg konfronterer dem med at vi aldri har vært feitere i dette landet, så svares det med floskler og vitser.

LES OGSÅ: Lar tonnene fortsette å renne ut

De er brennsikre i sin sak, men klarer ikke å påvise en sammenheng mellom årsak og virkning. Hvor i verden er det blitt en påviselig bedre helse i befolkningen av at kommuner betaler for kunstgressbaner? Og  – hva er det som indikerer at vi ikke ville hatt kunstgressbaner i Norge, dersom ikke pengene hadde kommet fra kommuner?

 

Det samme med bysykler. Hvorfor mener folk fra disse partier at det er en sammenheng mellom at kommuner bruker penger på å tilrettelegge for bysykkelutleie og at folk får bedre helse. Hvorfor?

Det er blitt et stort problem at spesielt et parti som Sandefjord Høyre har beveget seg fra å ha noen prinsipper til å bli floskelkonger.

Det verste er likevel at partiet helt har sluttet å tro på at det skjer en utvikling i samfunnet hvis ikke en kommune er involvert. Hadde det vært opp til Bjørn Ole Gleditsch hadde Wikipedia vært kommunalt.

Det er en helt feil retning å gå. Alle økonomer, alle analyser, alle journalister og politikere som arbeider med emnet ser at vekstkurven i utgifter er så høy for Kommune-Norge inn i fremtiden at vi ikke lenger har et valg. Enten må vi kutte i kommunale oppgaver, eller vi må øke skattene. Skattelette med dagens vekstfilosofi har Høyre og Ap fjernet ethvert håp om å få til.

Sandefjord Høyre har beveget seg fra å ha noen prinsipper til å bli floskelkonger.

 

Skattebetalerne i dette landet betaler mellom 50 og 70 prosent skatt og avgifter, når alt er regnet inn. Hadde det ikke vært en idé å la oss beholde mer av egne penger, slik at vi selv kunne støtte de tiltakene vi mente var bra for samfunnet?

Når en kommune skal finansiere bysykler og kunstgressbaner henter de først inn penger fra skattebetalerne, noe som gir et effektivitetstap på 20 prosent. Hvorfor? Fordi skatt endrer folks atferd til det negative. Det er endog skrevet et NOU om emnet. I tillegg kommer distribusjonskostnadene på 5–10 prosent. En kommunalt ansatt har 650 kroner timen i internkostnader for å jobbe med saksbehandling.

Vi vil få et bedre samfunn når penger kan gå direkte fra den idrettsinteresserte til kunstgressbaner, og at enkeltpersoner eller sykkelentusiastorganisasjoner, ut fra eget initiativ, kan starte med sykkelutleie.

Er det et parti som skremmer vannet av meg er det Sandefjord Høyre. Mange av folkene der, og spesielt Tor Steinar Mathiassen, vet at jeg har rett i det jeg her sier.

Jeg har mer respekt for Arbeiderpartiet. De lyver i det minste ikke, for de har en religiøs tro på at det de sier er sant.

Heldigvis har vi Liberalistene. Det eneste partiet som utgjør en forskjell i et hav av partier som mener folk ikke kan tenke selv,  og at stat og kommune må ta seg av alt for at det skal skje noe.