Hvordan er det mulig å ikke se at barnehagene er budsjettvinner?!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Den sittende regjeringen har et forslag på høring om bemanning- og pedagognorm. Det er forventet at dette blir vedtatt. Sandefjord kommune har hensyntatt dette i sitt forslag til budsjett.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den nye normen medfører at det vil bli flere ansatte, og flere med god faglig kompetanse i barnehagene våre. I 2018 økes bevilgingene i sektoren med 6,5 millioner. 2019 ser en ytterligere økning opp til 10,8 millioner. 2020 er det 15,4 millioner, og i 2022 er det en økning på hele 24 millioner i forhold til dagens nivå. Vi har i dag en årlig ramme på ca. 28 millioner kroner som er avsatt til barn med behov for tilrettelegging.

Omtrent halvparten av disse benyttes for å styrke bemanningen i enkeltbarnehager over kortere eller lengre perioder.

Anne Strømøy.

Anne Strømøy.

Når vi høsten 2018 investerer over 6,5 millioner kroner for å få flere fagpersoner og assistenter i sektoren, må man ha forventninger til at det skal gi resultater: Én av effektene er at flere ansatte vil kunne håndtere en sammensatt barnegruppe. Midler som i dag går til å styrke bemanningen i enkeltbarnehager i perioder, vil fra høsten av gå til å styrke barnehagene på permanent basis. Hvordan dette kan framstilles som kutt i barnehagene, synes underlig.

En annen sak som verserer, er at det er ulike tilskudd til de private barnehagene i de tre gamle kommunene. Tilskuddssatser til de private barnehagene er lovregulert og ligger utenfor vårt lokale handlingsrom. I henhold til tilskuddsforskriften, skal tilskuddet baseres på regnskapstall to år tilbake i tid.

Det medfører at de private barnehagene i år og neste år får tilskudd basert på de tre tidligere kommunenes regnskap. Høsten 2019, derimot, får alle det samme tilskuddet basert på Sandefjord kommunes regnskapstall for 2017. Jeg har forståelse for at noen mener at det er urettferdig å følge et lovverk som gir noen ulikheter de neste 1,5 årene.

Samtidig tror jeg ikke kvaliteten i barnehagen avgjøres av om tilskuddet er 191.000 eller 189.000 kr pr barn pr år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken