Familien Pedersen har vært fast inventar i turgruppa for utviklingshemmede siden oppstarten i mars. For Malin, som har et syndrom kun 130 andre i Norge har, har turgruppen vært et positivt innslag.

Det samme har det vært for foreldrene Finn Arild og Hanna, som har savnet lignende tiltak i nærområdet.

– Det har betydd veldig mye for oss. Foreldre med barn med spesielle behov treffes gjerne på steder der det er fastsatt hva man skal snakke om. Her har vi et sted hvor man kan drikke kaffe og snakke om løst og fast, sier Hanna.

Tilrettelagt uansett funksjonshemning

Malin og familien ble introdusert for tilbudet gjennom leder Thore Borg, som har vært trener for allidrett i Runar der Malin har deltatt.

De er en aktiv familie som alltid har vært glade i å gå tur. Malin vil og må trene mye, og derfor passer det ekstra godt med organiserte turer.

– Vi var blant annet med en hel helg til Flautangen. Det var en favoritt. Turene er tilrettelagt uansett funksjonshemning, forteller Finn Arild.

Malins to favorittaktiviteter så langt, har vært å sette ut garn og padle i kano.

– Det var gøy å padle i kano, selv om det var litt vanskelig, sier hun.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

Turgrupper for folk med nedsatt funksjonsevne:

  • Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede er et nytt initiativ i regi av Den Norske Turistforening. Initiativtakernes visjon er å skape et tilbud for utviklingshemmede og deres familie, venner og støtteapparat.
  • Gjennom felles aktiviteter som er tilrettelagt for alle funksjonsnivåer ønsker turistforeningen å skape en felles arena for å ha det gøy sammen. Tilbudet skal være tilgjengelig i alle årets sesonger.
  • Gruppen for utviklingshemmede ble startet i mars. Det er turer hver andre torsdag i måneden. Flere ganger arrangeres det også ulike camper med noen dagers overnatting.
  • Oppstart for friluftsliv for bevegelseshemmede er første torsdag i september. Det vil i første omgang arrangeres turer hver torsdag den måneden, fra klokken 18 til 20.30.
  • Begge turgruppene er gratis.

 

Sunt å komme seg ut på tur

Familien oppfordrer flere til å bli med på turene, særlig med tanke på den sosiale delen - som kan være en utfordring for mange utviklingshemmede.

– Det er sunt for både deltakerne og ledsagerne å komme seg ut på tur. Det handler også om at alle skal få kjenne på mestringsfølelsen. Mange opplever nok en ny side ved barnet sitt på disse turene, forteller Finn Arild.

Tom Rune Orerød og sønnen Kristoffer (15) forsøker å få med seg alle turene, og er spesielt glade for at de var med til Goksjø. Kristoffer har et fysisk handikap som gjør at han sliter med balansen og å gå.

– Det er bra at det er mye forskjellig, ikke samme sted hver gang. Og så er det tilrettelagte stier for alle, sier Tom Rune.

Også han håper flere får øynene opp for tilbudet.

– Det er hyggelig og sosialt. Ingen har vondt av å komme seg ut, uansett hva en skal.

LES OGSÅ: – Etter én tur er du hektet

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Dette er drømmejobben

I september introduseres ytterligere en gruppe, med turer for funksjonshemmede.

Leder for begge turgruppene, Thore Borg, tok initiativ til friluftskonseptet lokalt allerede i vinter. Da det første arrangementet for utviklingshemmede ble holdt en iskald marsdag i Svinessaga, møtte 25 personer opp.

Senere har gruppen vokst seg til mellom 40-50 deltakere hver gang.

– Det gir stor mestringsfølelse å få være med ut, forteller han.

Det har blant annet vært tredagers camper, med tilrettelegging av turer for alle nivåer. Under en tur til Svinessaga ble det satt ut kanoer.

– Aktivitetene på land var bare å pakke sammen. Alle ville ut i kanoene og padle. Vi har planlagt en camp på Heisetra, og da måtte vi love å ha med kanoer.

Noen kan gå for egen maskin på en times tur, mens andre går litt kortere. Felles for dem alle er at gleden er stor når de kommer tilbake igjen.

– Gleden de viser når de er på tur, gir meg energi. Dette er drømmejobben.