Gå til sidens hovedinnhold

Politiet glemte saken til en promillesjåfør i nesten to år

Artikkelen er over 4 år gammel

En politimann som etterforsket en promillesak, synes å ha glemt hele saken. Derfor ble den liggende i nær to år, før saken kom for retten. Det førte til at en kvinne slapp å sone i fengsel.

Natt til lørdag 30. mai 2015 fikk politiet melding om en bil som kjørte vinglete mellom Larvik og Sandefjord, og som hadde skader i fronten. Dette skjedde i 03.30-tida på natta.

Sandefjord-politiet fant bilen med den kvinnelige føreren ved havneområdet i Sandefjord, og la seg først på hjul. Like etter ble bilen stoppet, i Raveien.

Skulle fra Larvik til Skoppum

Det ble tatt en utvidet prøve av kvinnen, som viste 1,32 i promille. Hun var på vei fra Larvik til en bekjent i Skoppum. Underveis hadde hun gitt litt for mye gass, slik at bilen kjørte ut av veien. Men hun klarte å få den skadde bilen på veien igjen, og kjørte videre.

Kvinnen var tiltalt for å ha promillekjørt, og for å ha kjørt bil uten førerkort. Det mistet hun sist hun promillekjørte, i 2010.

Loven sier at det skal reageres med bot og ubetinget fengsel for en så høy promille, og at det skal tas særlig hensyn til hvilke farer kjøringen førte til. Retten la i skjerpende retning vekt på at kvinnen har begått gjentatte overtredelser av veitrafikkloven. Det var også skjerpende at det kan oppstå farer ved å kjøre bil med en så høy promille som hun gjorde.

Retten: Flaks at det ikke skjedde større ulykker

Retten mente at kjøringen kunne ha skapt situasjoner med fare, og at det bare var flaks at den ikke førte til større ulykker.

I utgangspunktet skulle kvinnen sonet 21 dagers ubetinget fengsel – men i denne saken var det formildende omstendigheter.

– Saken er nesten to år gammel. Aktor opplyste i retten at saken synes å ha blitt glemt av etterforsker i saken. Dette kan ikke lastes tiltalte, og anses som særlig formildende, skriver retten i dommen.

Det var også formildende at kvinnen tilsto promillekjøringen både overfor politiet, og i retten. Men i retten ønsket hun ikke å forklare seg.

Fikk bot på 8.000 kroner

Dermed dømte retten kvinnen til 21 dagers fengsel, som ble gjort betinget. I tillegg må hun punge ut med en bot på 8.000 kroner, samt betale saksomkostninger på 1.500 kroner. Aktors påstand var 21 dagers betinget fengsel, og 10.000 kroner i bot.

Kvinnen ble også fradømt retten til å kjøre bil for alltid, noe retten sier i realiteten betyr «minimum fem år».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.