Det holder ikke å sitte på gjerdet og håpe at alt ordner seg, slik Høyre ser ut til å gjøre

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Etter at den nye fraværsregelen i videregående skole ble innført har fraværet på mange skoler gått ned. Det er bra og viser at et nasjonalt regelverk er viktig.

DEL

MeningerSamtidig har regelverket store svakheter og har møtt mye kritikk. Flere elever nå enn før ligger an til å ikke få vurdering ulike fag. Det er urovekkende. Elever som kommer over grensa i løpet av skoleåret, vil ikke lenger ha motivasjon til å møte opp i timene, de vil uansett ikke kunne få karakter. Deres fravær vil sannsynligvis gå opp, og de vil i verste fall bli ett år forsinket med hele skolegangen.

LES OGSÅ: (+) Fraværet stuper, flere får ikke karakter

Allmennlegeforeningen har også kritisert legekontorene fylles opp av forkjølte ungdommer. Andre mener man må justere hva som gir gyldig fravær, eller at rektors skjønnsmulighet burde vært større. Svakhetene ved regjeringens ordning er blant annet at den aksepterer en viss prosent ugyldig fravær, den tar ikke hensyn til elevenes skolehverdag og heller ikke tar tak i hovedproblemet: hvorfor møter ikke elever opp i timen?

LES OGSÅ: Emma (19) kritiserer ny fraværsordning: – Skolen straffer oss for hardt 

Skolen skal ha tillit til elevene, og ikke gjøre det vanskeligere for elever til å fullføre skolen med beståtte fag. Skolen skal også ta tak hvorfor elever har ugyldig fravær, og tilpasse undervisningen slik at flere elever møter opp og fullfører.

Derfor vil vi gjennomføre evaluering av regelverket allerede til høsten, og lage et nasjonalt nytt regelverk som beholder det som fungerer godt og endrer det som fungerer dårlig.

I dag slutter én av fire elever før de har fullført en videregående opplæring. Det er 15.000 elever i hvert kull. Det må en helt annen innsats til for hjelpe flere til å få fagbrev eller studiekompetanse.

LES OGSÅ: (+)  Dette er et svik mot elevene

Vi vet at stort fravær bidrar til frafall. Arbeiderpartiet er for et tydelig nasjonalt regelverk mot fravær, kombinert med større innsats for at flere elever skal møte på skolen og fullføre en videregående opplæring. Det holder ikke å sitte på gjerdet og håpe at alt ordner seg, slik Høyre ser ut til å gjøre. Ap vil raskt evaluere fraværsreglene og erstatte med nytt regelverk fra høsten 2017 fordi vi vil at skolen skal hjelpe flere elever til mestre opplæringen. Det må være skolens hovedformål.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags