Lager sunne karameller

GRÜNDERE: De tre jentene Kathrine Wettre (f.v.), Anniken Nilsen og Lisa Jensen i "Healthier Candy UB" presenterer idéen sin for dommerne.

GRÜNDERE: De tre jentene Kathrine Wettre (f.v.), Anniken Nilsen og Lisa Jensen i "Healthier Candy UB" presenterer idéen sin for dommerne. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

De tre jentene i «Healthier Candy UB» gjorde alt de kunne for å vinne konkurransen mot sine medelever.

DEL

Gangen er lyst opp av naturlys fra de store vinduene ut mot skolegården. Innenfor vinduene sitter 10-12 ungdommer og venter på sin tur til å presentere idéen sin de for tre dommerne. Årets "syretest" på Sandefjord Vgs er i gang.

– Hvor ofte har du ikke hatt dårlig samvittighet for godteriet du spiser, og hvor mye sukker det er i ting du putter i munnen?

Dommerpanelet trekker på smilebåndet. Åpningen på presentasjonen til «Healthier Candy UB (Ungdomsbedrift)» er knallhard, og retter seg direkte mot publikummet.

De tre jentene ser unge og uskyldige ut, men har en tydelig agenda: De skal vinne.

Sunt godteri

Kathrine Wettre (16), Anniken Nilsen (17) og Lisa Jensen (17) har matchende blå skjorter, og gjør det de kan for å overbevise dommerne om at deres bedrift er den dommerne må satse på.

Dommerne lytter oppmerksomt når jentegjengen selger inn sitt produkt om sunnere godteri. I tillegg til å være sunt, skal 50 prosent av inntektene gå til Frelsesarmeen.

LES OGSÅ:  – Dette er et svik mot elevene

De skal selge produktet på Hvaltorvet, og ønsker etter hvert å gå inn i dagligvarebutikker og selge de sunne karamellene ved kassene.

– Nå vil vi fokusere på å utvikle karamellene videre, forteller Kathrine.

– I tillegg vil vi ha en markedsundersøkelse på hvor mye folk er villige til å betale, og hvilken veldedig organisasjon pengene skal gå til, fortsetter Lisa.

Ser potensial i bedriftene

14 forskjellige ungdomsbedrifter skal konkurrere mot hverandre om pengepremien fra Sparebank 1 BV i Sandefjord.

Inne i klasserommet sitter dommerpanelet som består av Henrik Sandvik, prosjektleder i Sandefjord Næringsforening; Tom Sjuve, statsautorisert revisor i Ernst & Young, og Marie Stolpestad, bedriftsrådgiver i Sparebank 1 BV.

DOMMERPANELET: Dommerne Henrik Sandvik (f.v.), Marie Stolpestad og Tom Sjuve er enige om at å få flere private bedrifter ut i næringslivet vil være positivt.

DOMMERPANELET: Dommerne Henrik Sandvik (f.v.), Marie Stolpestad og Tom Sjuve er enige om at å få flere private bedrifter ut i næringslivet vil være positivt. Foto:

 Sjuve har vært med på "syretesten" utallige ganger før.

– Nivået i år er enda bedre enn tidligere, forteller han.

– Noen bedrifter har valgt ting som allerede eksisterer på markedet og som vil være vanskelig å lykkes med, men jeg ser virkelig potenisal i flere av bedriftene, tilføyer Sandevik.

LES OGSÅ: – Mange av våre elever sliter

Ønsker seg flere private bedrifter

– Studieprogrammet går ut på at ungdommene skal få prøve seg i en reell arbeidssituasjon med ekte penger og møte virkelige personer, sier fagutvikler i entreprenørskap på SVGS, Øystein Ødegård.

– Mitt ønske med et fag som dette er at flere vil starte egne bedrifter. Det er sunt for næringslivet lokalt, mener han.

«Healthier Candy UB» fikk andreplassen og 300 kroner fra Sparebank 1 BV i Sandefjord, som de vil bruke på å lage smaksprøver.

Førsteplassen på 500,- gikk til «Ren handel UB». De lager antibac-dispensere til handlevogner i dagligvarebutikker for å forhindre spredning av bakterier og sykdom.

Artikkeltags