– Dette har veldig gøy og lærerikt

«glad matdag»: Elever fra Ranvik Ungdomsskole fikk se hvordan elevene ved restaurant- og matfag har det på skolen sin.

«glad matdag»: Elever fra Ranvik Ungdomsskole fikk se hvordan elevene ved restaurant- og matfag har det på skolen sin. Foto:

I to uker har kommunens 9.-klassinger blitt invitert til «glad matdag» på restaurant- og matfag på Sandefjord videregående skole.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Prosjektet er inspirert av Vestfold Kokkenes Mesterlaug sitt prosjekt «vi dekker til fest». Dette var alle videregående skolene i fylket med på, men det gjalt kun en ungdomsskole i hver by.

– Vi fant ut at vi skulle brette opp ermene, og invitere alle 9.-klassingene til oss. Vi har brukt mye til på å planlegge. Alle ansatte på linjen har gjort en fantastisk innsats og stått på i 14 dager, sier Lisbeth Røsholt, faglærer og fagutvikler på SVGS.

Felles spising

Elevene har fått prøve seg på yrker innen restaurant- og matfag: Servitør, kokk, ernæringskokk, baker og konditor, pølsemaker og kjøttfag, fiskeri og næringsliv.

– De har blitt delt inn i grupper. Det hadde bare blitt kaos om vi skulle rullert på alle stasjonene. Det er såpass mye, så det hadde ikke gått. Men vi har tatt turen innom alle stasjonene, slik at alle har fått sett hva de andre har drevet med. Så har vi hatt felles spising, forteller Røsholt.

LES OGSÅ: SVGS-elever imponerte SV-topp

– Jeg er ennå usikker på hva jeg skal bli, men dette har veldig gøy og lærerikt.

Vilde Bechmann (14)

Imponert 

Elevene som til daglig går på linjen, har steppet inn som hjelpelærere i løpet av disse to ukene. Røsholt er imponer over innsatsen de har gjort, og forteller at de har vokst veldig på det.

Helene Marie Sande (16) er en av elevene ved linjen som har vært hjelpelærer.

– Min oppgave er å veilede elevene og hjelpe dem. Svare på spørsmål om det er noe de lurer på, sier Helene Marie.

Hun synes opplegget er veldig spennende.

– Dette er en morsom mulighet. Jeg synes det er veldig gøy å være med, og ikke minst få promotere linjen.

LES OGSÅ: – Vi får det så realistisk som det er mulig

Lærerikt

En av elevene, som har vært med på opplegget, er Vilde Bechmann (14) fra Ranvik Ungdomsskole.

LAGER DRINKER: Vilde Bechmann fikk prøve seg på å lage drinker på SVGS på fredag.

LAGER DRINKER: Vilde Bechmann fikk prøve seg på å lage drinker på SVGS på fredag. Foto:

– Jeg har lært å dekke på bord fint, om alle de ulike retningene innenfor linjen. Så har jeg også lært å lage drinker. Jeg er ennå usikker på hva jeg skal bli, men dette har veldig gøy og lærerikt.

LES OGSÅ: Tilbyr gratis leksehjelp til elever via nettet

I tenkeboksen

Hovedmålet med prosjektet er å vise fram linjen og rekruttere.

– Tilbakemeldingene vi har fått er helt supre. Det virker som elevene har vært veldig fornøyde med opplegget. Selv om ikke alle skal søke, forteller de at de har hatt en veldig fin dag. Om vi har lykkes med rekrutteringen er litt for tidlig å si, men vi føler at dette har vært et bra opplegg.

Om det blir en ny runde er Røsholt usikker på.

– Vi er i tenkeboksen. Det har krevd mye, både av planlegging og kostnader. Men vi har fått veldig gode tilbakemeldinger.

LES OGSÅ: Kan pusses opp for over en halv milliard

– De har vært fantastiske 

Røsholt forteller at de ikke hadde fått gjennomført prosjektet uten hjelp fra sponsorer.

– De har vært helt fantastiske. Vi har fått blomster fra Floriss og Plantasjen. Så har vi fått fisk fra Berggren, og små deilige saltbakte delikatessepoteter fra Svanepotet. Meum har sponset oss med frukt og grønt. Så har vi fått marinade og krydder av Solina.

LES OGSÅ: Sosial status bestemmer hvor elevene sitter i kantina

Bildeserie

«glad matdag» på SVGS

Artikkeltags