Nå får det være nok. Bøtelegg så det svir

Bildet er fra en villflylling i Andersbonn-veien, og illustrerer behovet for sterkere straffereaksjoner, mener ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen.

Bildet er fra en villflylling i Andersbonn-veien, og illustrerer behovet for sterkere straffereaksjoner, mener ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Jeg ble helt sjokkskadd. To personer jeg inntil akkurat der og da hadde oppfattet som oppegående og ansvarlige, gjorde noe så uhørt at jeg ble helt handlingslammet.

De hadde inntatt middagen i bilen på en parkeringsplass. Da den var ferdig, åpnet de bildøren diskret, satte fra seg engangstallerken, pappkrus, skitne servietter og matrester fra seg på bakken og kjørte (u)elegant vekk.

LES OGSÅ: Kjære ordfører Bjørn Ole Gleditsch

Hvem hadde de tenkt skulle rydde vekk etter dem? En rotte? Kanskje en fugl? Eller kanskje tenkte de at et kraftig vindkast skulle ta ansvar og blåse det hele vekk og bort fra bevisstheten? Det er ikke godt å vite hva de tenkte egentlig, sannsynligvis minst mulig.

Problemet er at det blir ikke borte. Enten det blir liggende i gata eller blåser til havs, skaper forsøplinga enorme miljøproblemer. Noen eksempler fra WWF: Forskning viser at 98 prosent av sjøfuglarten havhest i Norge har plast i magesekken. Snittantallet for innholdet var 46 plastbiter per individ. 27 prosent av torsk i havnebassenget i Bergen har plast i magen. Det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i Sandefjord, der storsamfunnet nå bruker enorme ressurser på å rydde opp i havbunnen.

Et annet eksempel: I fjor måtte Sandefjord brann og redning rykke ut for å slukke en krattbrann i Fruvika ytterst på Vesterøya. Det er lett å tenke at den engangsgrillen som noen hadde satt igjen, var årsaken. Vi kan derfor trygt slå fast at det å sette fra seg søppel er en alvorlig sak. Det gjør enorme skader. Vi kan også trygt slå fast at det gjøres mot bedre vitende. Det kjøres talløse kampanjer for å endre folks holdninger. Vi i Sandefjords Blad har skrevet kilometervis med oppfordringer. Vi har med andre ord for lengst passert tiden for å konsentrere oss om holdningsskapende arbeid. Egentlig er det også litt likegyldig hva slags holdninger folk har. Det er jo atferden som må endres.

Det er derfor lett å være enig i kommunestyrerepresentant Ole T. Hoelseth (uavh.), som gjerne ser at bøtenivået blir kraftig økt. I dag er bøtene på 2.000 kroner.

LES OM FORSLAGET HANS HER: Ber om 10.000 i bot for forsøpling

Han ser for seg bøter på 10.000 kroner, og 25.000 kroner for gjentagende forsøpling. Jeg håper han og ordføreren lykkes med å overtale justisministeren til det. Så er det veldig greit om politiet faktisk håndhever reglene og bøtelegger forsøplere – uansett bøtenivå. Jeg skjønner jo at de ikke kan ta alle, men det hjelper nok med noen gode eksempler.

Vi i avisa formidler det gjerne den dagen politiet har utstedt bøter for forsøpling. Slik jeg ser det, vil politiet da ha brukt ressurser mot et alvorlig samfunnsproblem.

Artikkeltags