– Bry deg om barnet ditt

BEVISSTGJØRING: Pia Bergan, Espen Molland og Anne Friis-Olsen håper mange Setter av tid til å få med seg foredragskvelden.

BEVISSTGJØRING: Pia Bergan, Espen Molland og Anne Friis-Olsen håper mange Setter av tid til å få med seg foredragskvelden. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det nytter å bry seg. Det er oppfordringen foreldrenettverket 13+ i Sandefjord kommer med når de inviterer til rusforebyggende kveld.

DEL

Tirsdag 17. oktober klokka 18.00 inviterer Facebookgruppa Foreldrenettverket 13+ til foredrag om rusforebygging på Skagerrak International School på Framnes. En kveld der flere aktører innen rusforebygging kommer for å dele og fortelle om rusbruk og rusmidler.

Pia Bergan og Anne Friis-Olsen er driverne av facebookgruppa som nå har over 1.700 medlemmer i Sandefjord. Begge er opptatt av viktigheten av å være tett på barna sine og å tørre å si ifra. De håper at foredraget kan være med på å fjerne noen tabuer rundt rusmisbruk.

Sterk historie

Sandefjordingen Jørn Markussen er blant dem som kommer. Han skal fortelle om sitt liv som rusmisbruker og veien tilbake til et rusfritt og godt liv.

– Denne kvelden handler mye om bevisstgjøring og å skape nettverk rundt ungdommene våre. Påvirkningen kommer på mange flere arenaer nå enn da vi foreldre vokste opp. Derfor er det viktig å fortelle om hvordan dette er i dag, og hvordan ungdom forholder seg til rus og rusmidler, sier en av initiativtakerne, Pia Bergan.

Foredraget er et samarbeid mellom flere instanser - private og offentlige. I tillegg til foredraget til Markussen kommer Norsk Narkotika Politi Forening, som skal fortelle om forebygging og bevisstgjøring. Lions Club Sandefjord/Hjertnes informere om sine forebyggende prosjekter rettet mot barn og unge. Det vil også være informasjon om narkotester til hjemmebruk fra en produsent.

Nye regler

Anne Friis-Olsen håper at flere kan få et innblikk i hvordan det er å være ungdom i Sandefjord i dag. De møter press fra flere hold. Forestillingene mange foreldre har om at det ikke gjelder sitt barn, kan være feil. Selv om de driver med idrett, aktiviteter eller andre ting, er de utsatt.

– De gamle reglene gjelder ikke lenger. Det er påvirkning fra så mange arenaer som de blir utsatt for. Gruppepress og ufarliggjøring av narkotika. Det å få et innblikk i det og forstå det er veldig viktig. Det er lettere å bygge et barn, enn å reparere en voksen er det noen som sier. Det er veldig sant, sier hun.

Begge håper at politikerne i Sandefjord finner tid til å komme for å høre om hvordan det er å være ungdom i Sandefjord i dag, og få ett innblikk i hverdagen deres.

Espen Molland i Ungdomsgruppa i Sandefjord Politiet er en av støttespilleren til foreldrenettverket. Han synes foredragene som gruppa arrangere er veldig bra og viktige.

– Ungdom og rus er ikke noe nytt, men det er viktig å ha kunnskap og kjenne igjen og dele erfaringer. Det er denne gruppa en god bidragsyter til, sier han.

Han skulle gjerne sett at flere engasjerte seg like mye som initiativtagerne for å skape mer debatt. I likhet med Bergan og Friis-Olsen er han opptatt av det å være åpen om rusmisbruk i familien. Det sitter langt inne. Men det gjør det mye lettere å forstå handlinger og oppførsel dersom man vet årsaken, sier han.

Foredraget arrangeres i samarbeid med Lions Club Sandefjord og det lokale kommunale utvalget (KFU).

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken