I Tallakshavn, den gamle nødhavnen på vindfulle dager, har Grethe Gulbrandsen bygget sitt ferieparadis. Hun tilbringer hele sommeren på hytta, og sommeren starter gjerne så tidlig som i mars.

– Området blir hovedsakelig brukt av hytteeierne, men hvem som helst kan komme ned hit. Utover på øya er det veldig mange som går. Gulbrandsen forteller at på fine dager er parkeringsplassen helt full.

Tallakshavn er et yndet sted for alle. På sommeren kan det ligge så mange som 25 båter ankret opp. Det synes Gulbrandsen er veldig hyggelig.

Mer enn s
jø og sand

I tillegg til sjø og strand er Yxney preget av veldig mye forskjellig vegetasjon.

– Det er så frodig her, med så mange fantastiske blomster. Det er faktisk et av de stedene i Norge som har mest ville orkideer. De er ikke så store, men veldig fine, sier Gulbrandsen og legger til:

– På forsommeren er det også masse ramsløk, det lukter man godt når man går utover. På våren er det blåveis og hvitveis overalt. Mye er fredet, så man skal helst ikke plukke det med seg.

Stor boltreplass

Gulbrandsen forteller at på grunn av områdets størrelse merker man ikke noe særlig til alle menneskene. Ikke engang når parkeringsplassen er så full at folk ikke får plass.

 

– Jeg bruker området til å gå turer, høst som vår. Det er mye å gå på her, mye mer å oppdage og se. Det er mye mennesker som bruker øya, men man føler ikke akkurat at man går i 17. mai-tog. Det er så store områder, forteller Gulbrandsen.

– Alt finnes jo her

Helt ytterst på Yxney finner man Tønsberg Tønne. Herfra kan man se langt utover fjorden. På veien opp har de lagt plattinger som skal forhindre fuktige ben på våte dager.

– Det er fint her til alle årstider. Jeg er glad i å bade og i vannet, og alt finnes jo her, sier Gulbrandsen med et smil.

Når det er sesong for det plukker Gulbrandsen med seg bringebær som hun rører til syltetøy, og serverer til frokost når hun har besøk av venner og familie.

Barn og barnebarn er minst like glade i stedet som Gulbrandsen. De inviterer gjerne med seg egne venner ut for å vise fram det idylliske paradiset ytterst på Østerøya.

– Jeg reiser omtrent aldri bort om sommeren, jeg oppholder meg stort sett bare her, forteller Gulbrandsen, før hun vender nesen mot stranda for å bade.

Stem fram Sandefjords mest attraktive friluftsområde:

I samarbeid med Sandefjord kommune har vi valgt åtte friluftsområder som gjennom sommeren presenteres i en serie artikler.

Stem slik: Send SBLAD FRI + nummer på område til 2005. Én vinner får et digitalkamera.

Hele byen inviteres til fest på vinnerstedet 6. september!

 1. Preståsen
 2. Hjertnesskogen
 3. Folehavna
 4. Goksjø
 5. Marum
 6. Yxney
 7. Hjertås
 8. Storøya

Har du andre forslag? Tagg et bilde av ditt favorittsted med #sbfri og skriv hvor det er!

 

Yxney

 • Ytterst på Østerøya, fra Nordre Truber til Ertsvika. 11 km fra sentrum til parkeringsplass. Buss stopper ca. 15 minutter fra inngangen.
 • Toalettanlegg ved Nordre Truber, Strandvika og Engebukta. Badestrender ved Nordre Truber, Søndre Truber, Strandvika, Ertsvika og Engebukta. Merkede stier til Tønsberg Tønne og badeplassene. Bålplass på Nordre Truber. Utsiktsplass på Tønsberg Tønne.
 • Mye variert vegetasjon.

Andre flotte steder i Sandefjord:

Preståsen

Hjertnesskogen

Folehavna

Goksjø

Marum