Bordets gleder bør ikke begrense seg til at det serveres oppmalt kjøtt i form av taco fredager – og i pizza, hamburger og pølser resten av uka.

Fisk: Livet smaker bedre med fisk på tallerken. Her Edgar Ludls "brosme i frakk".

Fisk: Livet smaker bedre med fisk på tallerken. Her Edgar Ludls "brosme i frakk". Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det står stor respekt av mesterkokk og Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie, som startet fiskerestaurant i Sandefjord.

DEL

MeningerVi kunne lese i Sandefjords Blads Næringslivsmagasin i går at det var nok av dem som advarte ham mot å etablere Brygga 11, som skulle ha sesongåpent halve året og kun servere sjømat.

I dag topper restauranten Tripadvisor-listen over de beste spisestedene i byen, og omsetningen har vokst til over 13 millioner kroner. Nå driver han restauranten sammen med kona Katrine Borg Skeie, og det at de har klart å gjøre fisk til et levebrød, er viktig på flere plan. Ikke er de helt alene om det heller.

Fiskerestauranten ligger vegg-til-vegg med en viktig institusjon i byen – som bør trekkes fram i denne sammenheng. Fiskeforretningen Brødrene Berggren er etter hvert blitt synonymt med Sandefjord.

LES SAKEN HER: – Alle sa at dette kom til å bli en katastrofe

Kan hende bør mateksperten Edgar Ludl trekkes fram også. Mange av byens kulinariske tradisjoner kan spores tilbake til ham, og han har stått for en utrettelig innsats for fisk som råvare.

LES MER OM EDGAR LUDL HER: Heretter lukter det blåskjell, sitrongress og nystekte kantareller av Vestfoldarkivet

For Det er svært mange gode grunner til å spise mer fisk enn det vi gjør i dag. Jeg synes det blir feil å legge mest vekt på at fisk både er sunt og at økt fiskespising er bra for miljøet, dersom det erstatter kjøtt. Det er gode grunner – bevares.

Det er ikke uten grunn at Helsedirektoratet anbefaler fisk til middag to til tre ganger i uka. Men den viktigste grunnen bør, etter mitt syn, alltid være at det finnes vanvittige mengder med forskjellig typer fisk – og at det smaker svært godt.

Likevel ser vi at fiskespisingen går tilbake. Det har vært en gradvis nedgang de siste fire årene. I fjor spiste vi 13 prosent mindre fisk enn det vi gjorde i 2012. Det viser tall fra forbrukerpanelet GFK Norge (Growth from Knowlegde), som analyserer norske husholdningers innkjøpsvaner.

Det foregår med andre ord en ensretting av norske matvaner – som ikke bare motvirker god helse – men er i ferd med å gjøre livene våre mer kjedelige enn de behøver å være.

Bordets gleder bør ikke begrense seg til at det serveres oppmalt kjøtt i form av taco fredager – og i pizza, hamburger og pølser resten av uka.

Steinar Ulrichsen, ansvarlig redaktør og daglig leder

Steinar Ulrichsen, ansvarlig redaktør og daglig leder

Artikkeltags