Gå til sidens hovedinnhold

Ja, det går en grense for homofili

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er blitt etterlyst en grense for homobevegelsens mange krav. Den mener jeg det må være en enkel sak å tegne.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste ukene har det gått en opphetet homodebatt i Sandefjords Blads spalter. Jeg er glad for en saklig debatt – og med det mener jeg at innleggene har handlet om sak og ikke person. Vi skal tross alt være sjeleglade for at de med motforestillinger til homofiles rettigheter deltar i en offentlig debatt. Det bidrar til et åpent og demokratisk samfunn der vi slipper å frykte hva folk måtte mene og ytre bak lukkede dører.

I samme ånd er jeg enig med  Anne Mette Cristensen som mener det må settes en grense for homobevegelsens mange krav , men hun skriver lite om hvor grensen bør gå. Jeg for min del tenker at grensen for de homofiles rettigheter bør gå akkurat der den går for alle oss andre. Med andre ord at de homofile får de samme rettigheter som heterofile – og at de møtes med de samme holdningene som alle andre – og her er det jo ennå en vei å gå, dessverre. Vi må ikke glemme at debatten startet ved at Johnny Peeters tok til orde mot at den svenske artisten Carola Häggkvist var en del av lineupen til Fjordfesten i Sandefjord i sommer. Hun har flere ganger uttalt seg kritisk mot homofili og ment at dette er noe som kan fikses på ved blant annet forbønn. Det er sterke uttalelser om andres liv å hevde at deres legning er en sykdom. Men forestillingen om at homofili er en sykdom som kan kureres, er dessverre ikke så unik som vi kunne ha håpet.

LES OGSÅ: Ja, grenser er viktige

I disse dager går det for eksempel en opphetet debatt i Sveits der en fransk lege tilbyr homøopatiske remedier mot homofili. Vi kan le av det, men vi må ikke glemme at slike holdninger gjør at det fortsatt er krevende for mange unge homofile stå fram – også i Sandefjord. Det tilfører derfor samfunnet verdi å diskutere holdningen til homofili og de homofiles rettigheter.

LES OGSÅ: Hvem er «homobevegelsen», Lofthus? Jeg er ikke en del av den, men jeg er for homofile

Så kan noen innvende at Carola har rett til å ha sine egne meninger. Det har hun. Men som artist har hun kunnet formidle dem til et stort antall mennesker og spredt dem i mange miljøer hun ellers ikke ville hatt adgang til. Da er det mye forlangt at de som er uenige ikke skal kunne reagere, ta til motmæle og vurdere å droppe konserter der hun deltar. For hun har rett til å mene hva hun vil, men hun kan ikke samtidig kreve at meningsmotstandere skal støtte henne gjennom billettpenger og oppmøte – som er hva artister blir målt på.

Ytringsfrihet går begge veier. Eller nettopp: De som støtter de homofiles krav, må vel ha den samme retten til å ytre seg som den Carola har?

LES OGSÅ: Står du på Guds ord, som klart sier at homofili ikke er Guds skapte forordning, da er du en kristenfundamentalist og for lengst gått ut på dato

Kommentarer til denne saken