Terningene er kastet for årets juleøl

MED I ØLTEST: «Star of Betlehem» er en øl lagret på eikefat, som tidligere er brukt til linjeakevitt. Nå er ølen testet av Ølakademiet og VG.

MED I ØLTEST: «Star of Betlehem» er en øl lagret på eikefat, som tidligere er brukt til linjeakevitt. Nå er ølen testet av Ølakademiet og VG. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ølakademiet og VG har testet 160 forskjellige juleølsorter og gitt 7 seksere, 34 femmere, 87 firere, 27 treere og 5 toere.

DEL

Ni av de 160 juleølene som ble testet er produsert i Sandefjord. Tre av dem er fra Grans Bryggeri og hele seks fra Fjordfolk Mikrobryggeri.

Bryggeriene ble invitert til å sende sine juleøl til testpanelet.

Alle Grans-ølene fikk terningkast fire. Om dette sier daglig leder Morten Gran at er et helt ok resultat, men at de hadde håpet på bedre uttelling. Juleølet de brygger har samme oppskrift hvert år, for at kundene skal vite hva de får.

– Vi er jo veldig godt vant med mange øyne på terningen i tester. Tidligere i år ble vårt «Bare øl» kåret til Norges beste pils. Det er ikke slik at vi merker store forskjellen i salget etter en juleøltest. Ølen selges i en begrenset periode, sier daglig leder i Grans Bryggeri, Morten Gran.

Juleølen Grans sendte inn til årets testpanel var:

Butikkølen Lade Gaards juleøl på flaske og Grans juleøl på boks, samt Laade Gaards juleøl av det sterkere slaget (6,5 prosent), som selges fra polet.

– Jeg må bare gratulere dem som stakk av med sekserne denne gang. Vi er veldig godt fornøyd med årets juleøl og jeg vil jo anbefale sandefjordinger å velge lokalt. Ta en smak og avgjør selv, er Grans oppfordring.

LES OGSÅ: Lansering av Grans´ julebrygg i oktober

Daglig leder i Fjordfolk Mikrobryggeri er fornøyd med resultatene og terningkastene på sine ølslag. Her fikk sterkølene Fjord Bock (6,3 prosent) og Epiphany (12 prosent) hver sin femmer. Gentleman (6,4 prosent) fikk en firer og Julelager (5,8 prosent) fikk en treer. Juleale (6,2 prosent) endte med fire på terningen og en kommentar om at denne ølen ville passe godt til makrell.

–  Det er ikke så hakkende gæli. Men jeg må prøve det de sier om at den ene passer til makrell. Den var ny, sier daglig leder i Fjordfolk Mikrobryggeri, Tom Harald Jacobsen. 

LES OGSÅ: (+) Lanserte nytt produkt på ettårsdagen: – Dette smaker jul

Her kan du lese mer om testen samt alle resultatene: VGs øltest (krever abonnement)

Artikkeltags