Mia (17) og Mikkel (17) skal ta godt vare på deltakerne under UKM: – Det er bare å kaste seg ut i det

UKM-VETERANER: Mia Skaret (17) og Mikkel Solberg (17) ser fram til UKM i Sandefjord.  De jobber begge i UKM på fylkesnivå og gleder seg til å reise for å se på andre festivaler arrangert i UKM-regi. – Vi får inspirasjon og ideer til hva som kan gjøres bedre hos oss, forteller de.

UKM-VETERANER: Mia Skaret (17) og Mikkel Solberg (17) ser fram til UKM i Sandefjord. De jobber begge i UKM på fylkesnivå og gleder seg til å reise for å se på andre festivaler arrangert i UKM-regi. – Vi får inspirasjon og ideer til hva som kan gjøres bedre hos oss, forteller de. Foto:

De er 17 år begge to og allerede som veteraner å regne i UKM-sammenheng. Nå inviterer de til lokal festival i Sandefjord 18. november.

DEL

– Er du i tvil på om du tør å delta, så er det bare å ta kontakt med oss, sier innsjekksansvarlig Mia Skaret.

Hun skal sitte i sekretariatet under selve festivalen og svare på spørsmål, samt sørge for at artistene som skal på scenen møter til tiden – pluss hundre andre ting som dukker opp underveis, og som det er umulig å forberede seg på.

– Du trenger ikke å være verdensmester. Under UKM får du verdifull erfaring. Og det er dem som tør å være personlige og vise sin egen glød, som kommer langt, sier Skaret.

– Dette er jo bare kult. I salen sitter det bare venner og familie. Det er ikke noe skummelt med publikummet. Det er bare å kaste seg ut i det, smiler Mikkel Solberg.

UKM er forkortelsen for Ung Kultur Møtes og har de siste årene vært formet som en festival for ungdom mellom 13 og 20 år.

LES MER: Ung kultur blomstret

Unik mulighet

– Ungdommene i Sandefjord er så heldige som har UKM i Hjertnes. Dette er en proff arena med crew, lyd og lys. Dette er en fantastisk mulighet med proffe teknikere, stor scene og stor sal, sier Skaret.

Skaret har aldri selv stått på en scene. Hun trives best som leder i backstageområdet og har deltatt på landsfestivalen i to år. Der er oppgavene flere, festivalen større og kontrollen mindre. Der er det en virkelig stor kabal som skal gå opp.

– Det er så utrolig moro å være med på, sier hun.

Mikkel Solberg begynte sin UKM-karrière på scenen som konferansier. Han innrømmer at han var nervøs, men at det også var veldig gøy. Nå er han ansvarlig for backstage under UKM i Sandefjord. Han jobber også under fylkesfestivalen, som etter lokalfestivalene skal være på Bølgen kulturhus i Larvik 3. – 5. mai 2019.

– Jeg passer på at alle deltakerne har det bra, at de har garderobefasiliteter, at de har frukt og vann. Alt som skal til for at de trives, slik at de kan konsentrere seg om å prestere best mulig, sier han.

LES OGSÅ: – Vi er sultne på kultur!

Festival og kurs

Den er ingen begrensninger i hva utøverne kan velge å delta med, men som oftest er det scenenummer og kunst det går i.

– Ungdommene kan også melde seg på som fotograf, arrangør og konferansier, sier kulturkonsulent Ane Pedersen.

Under årets festival er det lagt opp til tre workshops med start klokken 10.00 søndag 18. november.

– I år skal vi praktisere drop in. Det blir ett kunstkurs med Verena Waddell og Mina Marie Myhre. DJ Kimichi skal ha workshop i musikk og det blir et eget kurs i sminke – med fokus på effekt- og scenesminke, sier Pedersen.

Sistnevnte workshop holdes av Marthe Andersen fra Oslo, som har jobbet på større teaterproduksjoner og med sminke i forbindelse med filminnspillinger.

– Sminkeworkshopen har ungdommene selv ønsket seg, sier Pedersen.

Framføringer

Klokken 15.00 skal ungdommene på scenen. Foreløpig er ikke deltakerlisten klar. Påmeldingsfristen er 9. november. Ungdom mellom 13 og 20 år kan melde seg på via ukm.no/Sandefjord.

– Det er en liten gulrot i andre enden av framføringene. Ett av innslagene går videre til kommunens egen SPEIL-forestilling og et musikkinnslag for artister som lager egen musikk, kan - dersom de blir plukket ut til fylkesfinalen, går videre til en egen bandfestival som heter Imagine. Her arrangeres det både landsfinale og verdensfinale, sier Pedersen.

Skaret og Solberg er klare når startskuddet går 18. november. Foreløpig vet de ikke hvor mange deltakere som kommer til årets UKM-festival.

Gjengen som legger til rette for ungdommene strekker seg langt for at flest mulig skal kunne delta. Kommer det noen litt etter fristen pleier de å få skviset dette inn også.

– Da har vi verktøyene klare, som fulladede mobiler og walkietalkier, sier Solberg.

– Vi må være opplagte. Jeg skal være klar med tusj og kulepenn, smiler Skaret.

SE BILDER:

Artikkeltags