Når startskuddet går i Alta lørdag 7. mars, står Magne Storstein klar. Mellom ham og målgang er det 100 mil og et nytt hundespann.

Det vil si helt nytt er ikke alle hundene.

– Jeg solgte de beste hundene mine, og måtte bygge opp nye. Disse hundene er nye og uerfarne, men er likevel et fantastisk spann, sier Storstein på telefon.

For en liten uke siden var han på plass i Alta og begynte å forberede selve løpet. Det vil si, han har trent siden i fjor sommer for å delta i løpet, men før start er det mye som må ordnes.

Dessuten er det ikke bare det praktiske som må på plass, også det mentale må passes på.

– Dette er det fineste spannet jeg har hatt. Det er ikke noe problem å kjøre 50-60 mil, men jeg må holde motet oppe i hundene fram til mål. Underveis blir det tunge stunder. Da må jeg late som jeg har trua på dette her, sier han.

Siden hundespannet er ungt og uerfarent, tør ikke Storstein å tippe plassering i årets løp.

– Jeg har en 6. og 7.-plass fra tidligere. I løpet må jeg være skikkelig flink og passe på at hundene jobber bra helt til mål. Det er mange konkurrenter som kan slå meg, men jeg kan også slå dem, sier han.

Blir kvalm

Etter som dagene og milene går, kjenner man på hvordan et slikt løp tærer på hunder og fører.

– Før løpet har jeg «styggen på ryggen». Man blir så kvalm underveis. Når man kryper ut av soveposen, kald i kroppen, man har sovet for lite og da orker man ikke å spise eller drikke. Men så kommer man i gang og det blir bra igjen, sier han.

For dette er en idrett som man blir hektet på. Storstein forteller at han har tenkt flere ganger å kutte ut slike løp, men så melder trangen seg igjen.

– Om det er en lidenskap? Nei, det vil jeg ikke si, men det normale livet blir litt kjedelig, og man blir jo hekta. Den ultimate opplevelsen er når man er ute på natten med hundespannet mens nordlyset danser på himmelen. Det skal være gøy dette her, men jeg vil ikke kalle det en lidenskap, kanskje en hobby. Jeg har andre hobbyer også, sier han.

Sponset av kompiser

Og nettopp en av hans hobbyer som har sponset ham med startkontingenten. Det vil, det er kameratgjengen i Meiteforeningen Meitas, som har bidratt.

– Jeg liker å fiske med flue, men her skal det agnes. De stilte opp og betalte starten for meg på 10.000 kroner, sier han.

Og økonomien er Storsteins akilleshæl.

– Jeg er ikke skapt for å tigge penger og dette er fryktelig dyrt. Noen av de andre konkurrentene mine i løpet er fullsponset, det er ikke jeg, sier han.

Selv om Finnmarksløpet krever sin mann, er slettes ikke løpet forbeholdt menn. Blant de 167 påmeldte, er det flere kvinner.

– Hvordan skal du hedre dem på kvinnedagen søndag 8. mars?

– He he, det har jeg ikke tenkt på. Kanskje jeg skal finne på noe når jeg kommer til checkpoint, sier han.

Været

Hvordan været blir, er en viktig faktor under et så langt løp.

Storstein forteller at han nettopp har gått gjennom værmeldingen.

– Været blir tøft. Det er meldt i begynnelsen varme, nedbør og mye vind. Jeg funderer nå på hvordan jeg skal legge opp strategien, sier han.

Løpet antas å ta rundt seks dager. 10.45-11 blir det offisiell åpning av Finnsmarksløpet i gågata i Alta sentrum. Start er mellom klokken 11-13. Fredag den 13. (!) mars er det forventet målgang. Det også i gågata i Alta sentrum.

Her kan du se mer informasjon om Finnmarksløpet (ekstern lenke)