Derfor ser du færre av disse

SNEGLESPLASJ: Det er ikke like mange snegler som blir flatkjørte i år. Det er rett og slette noe færre av dem, så langt. FOTO: Vibeke Bjerkaas

SNEGLESPLASJ: Det er ikke like mange snegler som blir flatkjørte i år. Det er rett og slette noe færre av dem, så langt. FOTO: Vibeke Bjerkaas

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvert år siden den ankom Norge i 1988 har vi snakket om den slimete og formeringsdyktige mordersneglen. Men hvorfor er det få som nevner den i år?

DEL

– Vi tror at den varme sommeren i fjor og vinteren har tatt knekken på en del snegler, sier avdelingsleder ved Gjennestad i Stokke Geir Mellingen.

Det tror vi han kan ha rett i. Så langt i sommer er det ikke så mange eksemplarene med brunsnegler som har nådd veier og blomsterbed. Den tørre, lange og varme sommeren i fjor gjorde det vanskelig for sneglene å legge egg.

– Dessverre, de er ikke helt borte. De har også evne til å formere seg slik at kampen må fortsette, sier Mellingen.

LES OGSÅ:  Derfor kryr det av mordersnegler i Vestfold

Slik blir du kvitt dem

Dette kan du gjøre dersom du finner snegler i ditt nærområde eller hage: Rydd i egen hage, slik at sneglene ikke finner gjemmesteder. Det lønner seg å ta knekken på sneglene mens de er små og før de rekker å legge egg. Klipp sneglen i to (raskt og humant), strø på sneglegift og la den ligge, slik at den blir spist av andre snegler og disse igjen dør. Finn eggene, som gjemmes på skyggefulle steder og kast dem før de klekkes. Sett ut en boks med øl. Sneglene elsker lukten, og drukner når de kommer seg oppi boksen. Noen mener at kaffegrut i blomsterbedene og i hagen gjør hagen mindre attraktiv. Har du en nabo som ikke bryr seg om å utrydde sine snegler, så kan du sette opp et sneglegjerne rundt din eiendom.

Fakta om brunsneglen

  • Også kalt brunsnegl og mordersnegl
  • Kan bli 10-12 centimeter lang og lever i ett år
  • Første gang registrert i Norge i 1988
  • Trives godt langs kysten der det er fuktig og mildt
  • Mest aktiv i fuktig vær, om kvelden og tidlig morgen
  • Legger opptil 400 egg før den dør om høsten

(Kilder: Bioforsk og NTB)

Artikkeltags