Ønsker å bedre pollenvarslingen

Artikkelen er over 1 år gammel

Seniorforsker i Norges Astma- og Allergiforbund Hallvard Ramfjord kunne ønske seg flere pollenfeller i Norge. I fjor ble pollenvarslingen evaluert og svakheter ved ordningen avdekket.

DEL

– Vi ble glade for å få kritikken av helsemyndighetene. For vi har søkt myndighetene om å få utvide ordningen, men vi er avhengige av mer penger. Dette har jo med økonomi å gjøre, sier Ramfjord.

Etter gjennomgangen av hvordan pollenvarslingen fungerte ble det rettet oppmerksomhet mot svakhetene i systemet. Med langt mellom pollenfellene og lokale variasjoner skal det komme tekstvarsler i tillegg til dagens varslinger.

LES OGSÅ: Dette må du vite om du vil sanke egne blåskjell

– Pollenfella som skal dekke de sørlige delene av Østlandet står på Blindern. Dette gir regionale varslinger og dekker ikke lokale forhold som påvirkes av været. Både regnbyger og vindretning kan påvirke spredningen av pollen, sier Ramfjord.

Verst er forholdene i Finnmark. Der står det kun én pollenfelle for hele det store fylket. Da blir ikke varslingen presis nok.

– Med tekstvarslinger i tillegg kan vi også ta hensyn til variasjonene som dukker opp med været. Disse meldingene vil lages for alle regioner og skal etter planen komme til neste år, sier seniorforskeren.

Artikkeltags