Gå til sidens hovedinnhold

Ingen spor etter savnede Xi Li (37) - ektemann siktet

Artikkelen er over 4 år gammel

Det ble ikke gjort noen funn i søket på havbunnen etter Xi Li onsdag. Noen dager tidligere ble ektemannen siktet for vold.

For abonnenter

Politistasjonssjef Brian Jacobsen i Sandefjord-politiet fortalte onsdag at familien til den savnede har fått hjelp av advokater. Barna har fått en bistandsadvokat, og ektemannen får også hjelp av en advokat.

– Vi er nødt til å kartlegge hele familiens bevegelser i tidsrommet rundt kvinnens forsvinning. Derfor har vi gitt dem advokater, for å ivareta deres interesser og rettigheter. Vi har også bedt Kripos om hjelp, og de har gitt oss god bistand så langt.

Ektemannen ble siktet for vold. I løpet av helgen ble han både arrestert og løslatt igjen søndag.

– Bakgrunnen er kort og godt noe vi fant som vi mener gir skjellig grunn til mistanke. Med bistand fra Kripos og andre, fant vi ut at grunnlaget for pågripelse og innsetting i arrest ikke lenger var til stede, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold i Vestfold-politiet.

Ektemannen ble dermed aldri framstilt for varetektsfengsling.

– Siktelsen opprettholdes enn så lenge, sier Sakrisvold.

Politiet har samlet inn materiale fra overvåkingskameraer i byen og familien er rutinemessig avhørt.

Startet søk på avbunnen

Onsdag var første dag det ble søkt etter den 37 år gamle kvinnen på havbunnen utenfor Østerøya. Det ble brukt sonarer, som leser av havbunnen, i søket.

– Vi finner to til fire mennesker i året med denne metoden, men vi er helt avhengige av stille og rolig vann, sier Taale Bryhni i firmaet Sonarbåten UVE AS.

Da søket startet onsdag formiddag, var værforholdene optimale med blikkstille vann utenfor Østerøya i Sandefjord. Sonaren gikk langs sjøflaten og leste av data fra havbunnen. Sonaren ble slept etter en liten motorbåt.

– Sonaren sender et lydbilde av havbunnen. Jeg sitter ved en PC og tolker signalene fra havbunnen, sa Bryhni.

Søket skjer i en fart på 2,5 knop, og man kan lete i et område på 100 meters bredde om gangen.

– Hvis vi ser noe interessant, går vi ned på 30 meters bredde, for å kunne se bedre hva vi har funnet, sa Bryhni, som er sonaroperatør.

Metoden kalles SEAO, og står for «søk etter antatt omkomne».

Det må være stille på overflaten, men det gjør ingen ting om vannet er grumset eller gjørmete, eller har mye alger. Det er vanligvis politiet og Hovedredningssentralen som er oppdragsgivere for denne type søk.

Søppel på havbunnen er et problem

– Det er et problem at folk kaster all slags ting på sjøen. Mye av dette ser vi på sonaren, og da må vi skille ut hva som er viktig og ikke viktig. Et gammelt anker kan for eksempel se ut som armer eller bein, sa Taale Brynhi.

Det ble først søkt rett utenfor Skjellvika i Lahellefjorden. Båtene som deltar i søket måtte sette søket på vent for en kort periode fordi elektronikken sviktet.

– Elektronikken har aldri sviktet før, kommenterte Bryhni.

Lette utenfor Sundeskogen og Skjellvika først

Politiet og sonaroperatørene – som er de eneste i sitt slag i Norge – diskuterte med politiet hvor de skulle begynne letingen. De startet utenfor Sundeskogen og Skjellvika.

– Vi har bestemt oss for å begynne søket på et område på 500 x 100 meter i nærheten av det stedet kvinnen bodde, på en hytte, fortalte Bryhni.

Bryhni og hans kollega Birger Tvedt kunne ikke søke med sonar torsdag, på grunn av for dårlig vær.

Forsvant natt til 20. juni

Les også

Xi Li-forsvinningen: Leter etter ukjent kvinne på Yxney

Xi Li (37) forsvant natt til 20 juni. Hun ble sist sett søndag 19. juni klokka 23.00 om kvelden. Neste morgen, mandag 20. juni klokka 08.00, var hun forsvunnet. Letingen og etterforskningen har pågått for fullt etter at hun ble savnet.

De første dagene ble Østerøya finkjemmet av politi og frivillige til lands. Flere båter har også vært involvert. 10 hundeekvipasjer deltok i søket, men så langt er det ikke funnet noen spor etter Xi Li.

Politiet ønsker flere tips

Jacobsen forteller at politiet har fått inn flere tips, men fortsatt ønsker mer informasjon om forhold som kan være med på å nøste opp i forsvinningsgåten.

– Vi har ennå ikke fått andre observasjoner om kvinnen fra Yxney, som ble sett mandag ved Skogan gård. I utgangspunktet ønsker vi å snakke med alle som har beveget seg utendørs søndag 19 og mandag 20. juni. Vi er spesielt interessert i alle bevegelser rundt Sundeskogen, der den savnede bodde på en hytte, og fra Skjellvika og sørover mot Yxney. Samtidig er vi opptatt av å få kartlagt så mye som mulig av alle andre bevegelsene på Østerøya i de to dagene, sa Jacobsen onsdag.

Kommentarer til denne saken