Hvor høy puls skal vi ha framover?

Seriestarten er unnagjort for Sandefjord Fotball. Selv om kanskje ikke tabellen har fått satt seg ennå, ligger SF på opprykksplass.

DEL

MeningerEtter fem serierunder kan vi begynne å synse litt om hvordan sesongen for Sandefjord Fotball så langt har vært og hva vi kan og bør forvente framover i en svært så viktig sesong for klubben.

Med fasiten i hånd er vel ikke 9 poeng etter fem kamper helt «King Kong», men heller ikke så verst med tanke på at de har møtt to harde opprykksrivaler i Aalesund og Start. Opprykket som er sterkt signalisert fra trener og klubb skal og kan ikke dømmes ut fra vårens fem første kamper, men det er allikevel litt bak skjema, med tanke på at det for Cifuentes plan, skal hentes hjem 10 poeng i hver blokk av fem kamper. Like fult. Laget ligger på 2. plass fire poeng bak serieleder Aalesund. Det er der SF ønsker å være, på direkte opprykksplass, helst på den øverste av de to.

Ligaen vinnes ut ifra hvordan vi presterer mot de antatte lettere motstanderne, forfektet Cifuentes i et intervju jeg gjorde med han for drøye to uker siden. Hva ligger i det? Sliteseier i serieåpningen mot KFUM er på merket sett ut ifra bane, seriepremiere og høye skuldre. Ett poeng mot Tromsdalen er ikke godt nok isolert sett. Her vil de antatt argeste konkurrentene hente hjem tre. Det er derfor ikke veldig mange slike laget kan koste på seg før det begynner å bli spennende om de klarer ambisjonene de har satt seg.

Kvalitet

Kampen mot Nest Sotra blir derfor på mange måter en test på hvor høy puls man skal sitte med igjennom sesongen. Det er et lag som skal slås. Ingen lag valser man over i divisjonen, men SF skal vinne over bergenslaget. Til det er spillerkvaliteten i troppen for god, sammenlignet med laget fra Bergen, til at de ikke skal dominere og hente tre poeng søndag.

Laget gjør i store deler som forventet så langt i sesongen, de dominerer ofte banespillet i store deler av kampene. Mellom de to sekstenmeterne har stort sett laget til trener Martí Cifuentes god kontroll offensivt. Ballbesittelse og dominans gjennom å eie ballen står sentralt i filosofien. Rent sjansemessig skapes det mye sjanser og det er vel her at SF-spillere og trenerapparat må gå mer i dybden. Scoringsprosenten er for dårlig, rett og slett. Senest mot Start er det sjanser for å hente hjem alle tre poengene. Sjansesløseriet mot Raufoss med én mann mer var heller ikke beroligende i så måte.

Skal laget være i toppen, må flere skapte sjanser omsettes i mål.

Det skytes for lite fra distanse.

Spillefilosofien er tuftet på at dominant ballbesittelse og bearbeidelse skal skape sjanser. Det som er faren er at det kan bli for enkelt for motstanderen å forsvare seg mot et lag som hele tiden skal tre seg igjennom hele motstanderlaget før det skal avsluttes. For å kunne bli mer uforutsigbar og skape mer rom for spilleren, må det skytes mer fra distanse. Det finnes gode skuddbein i laget som oftere bør gripe muligheten til langskudd.

I motsatt ende, i egen sekstenmeter og området i umiddelbar nærhet utenfor, er det noen situasjoner så langt i serien som gjør at også her må laget bli et hakk eller to hvassere. Det er noen situasjoner der spillestil må vike for effektivitet. Flere mål har kommet på at det rett og slett gjøres valg som er tro mot spillestil, men som straffes hardt på grunn av høy risiko og dårlig utførelse.

Sisteskanse

I januar hentet Cifuentes inn Valter Viitala som erstatter for Eirik Holmen Johansen. En keeper med fortid i danske Viborg, senest et halvårig låneopphold i Malmö.

Når man henter inn en spiller inne i sesongoppkjøringen, da må det være en klar forsterkning. Vi kan sette noe på kontoen for innlæring av ny spillestil og at det er nye krav for Viitala. Men det er mål som har blitt gitt til motstanderen av den finske keeperen. Han har også reddet poeng, slik som mot Aalesund, men totalt sett har sisteskansen kostet klubben dyrebare poeng i seriestarten. Når klubben valgte å hente inn en erstatter fro Holmen Johansen etter å ha hatt en drøy måned med sine to eksisterende keepere i trening, da har de hatt god tid til å vurdere hva slags nivå og type keeper de eventuelt må hente. Så langt virker det mer som om klubben har gitt seg selv ett problem.

De har nå tre keepere som er ganske like i ferdigheter og spesielt for Jacob Storevik, må det være tungt å se at hans klubbskifte har gitt ham så lang vei til å bli førstevalg. Storevik ble hentet inn av Cifuentes i fjor, da som reservekeeper for nevnte Holmen Johansen. I løpet av oppkjøringen opplevende nok han og den tredje sisteskansen Jesper Granlund at nivåforskjellen mellom de tre er liten. Derfor framstår signeringen av Viitala som mindre vellykket sett ut ifra prestasjonene så langt i sesongen. Det er lov å gjøre feil, det er tillatt å ta lærdom av dem, men det ugreit å plassere skyld på andre. Det at keeper Viitala etter Tromsdalen retter skytset mot andre en ham selv på 1–1 utligningen, det vitner om dårlig dømmekraft og kan potensielt være et dårlig signal inn i en spillergruppe.

Mye på spill

Skadde «Rufo» sa før sesongen at det handler om å gjøre unna de fire-fem første kampen og hente så mye poeng der før serien har fått satt seg. Nå er vi der og neste kamp er Nest Sotra, og Sandnes Ulf uka etter. La oss ta med 16. mai bataljen mot Skeid. Tre kamper, ni poeng, alle bør være i sekken som det står SF på når laget sammen med resten av byen samles til Borgertog og nasjonaldagsfeiring.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags