Kjære politikere, ta aktivt eierskap i den teknologiske utviklingen, så vi kan ha et levende sentrum i framtida!

Handel: Fremtidens sandefjordinger vil kreve mer av et attraktivt sentrum, skriver Inger Elisabeth Teien og Vidar Haugen,

Handel: Fremtidens sandefjordinger vil kreve mer av et attraktivt sentrum, skriver Inger Elisabeth Teien og Vidar Haugen,

Av

Med vinterbelysning, pyntede julegater/butikker og hyggelige juleaktiviteter har SBV forsøkt å skape hygge og god stemning i Sandefjord sentrum i julen. Fremtidens sandefjordinger vil imidlertid kreve mer av et attraktivt sentrum, og det vil fordre mot og handlekraft fra politikerne i «nye» Sandefjord.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

MeningerSandefjord Byen Vår (SBV) investerer tungt for å gjøre sentrum lys og hyggelig i desember mørket, fordi vi vet hvor viktig julemåneden er for byens befolkning. Vårt langsiktige mål er imidlertid betydelig mer ambisiøst enn som så. Vi ønsker å skape Norges mest attraktive sentrum i Norges beste by. Året rundt. Det er ingen liten målsetting, og vil kreve stor innsats fra mange, men vi tror Sandefjord har gode forutsetninger for å lykkes.

Byen vår oppleves som attraktiv å bo og jobbe i. Sentrum er kompakt og oversiktlig. Kulturlivet blomstrer, vi har restauranter i verdensklasse, vakre parker og trivelig byrom.

Sandefjord er derfor godt rustet til å møte fremtiden. Når vi likevel velger å sende et lite varsku til «nye» Sandefjords folkevalgte, skyldes det at ny teknologi vil endre samfunnet vårt totalt i årene som kommer. De teknologiske gjennombruddene verden opplever i disse dager vil skape store endringer i hvordan vi jobber, hvordan vi beveger oss i byen, hvor vi bor, hvordan vi betaler varer – ja, i det hele tatt hvordan vi lever våre liv. Svært få, om noen, kan i dag se omfanget av det som mange kaller den fjerde industrielle revolusjon.

Men de ulike konsekvensene vil bli synlige for oss alle fremover, og at det vil stille nye krav til hvordan vi skal vedlikeholde, utvikle og forbedre et levende sentrum, bør ingen være i tvil om.

Sandefjord Byen Vår har dessverre ingen krystallkule med ferdig utviklede løsninger, men vi oppfordrer våre politikere til å ta et aktivt eierskap til den teknologiske utviklingen. Det vil kreve modige valg, handlekraft i den politiske hverdagen og vilje til å tilegne seg ny kunnskap om temaer som kan virke både skumle og vanskelige.

Vi har forståelse for at våre folkevalgte med dette kanskje må utfordre sin egen komfortsone, men den politiker som ikke utvikler forståelse for digitaliseringen av samfunnet gjør ingen god jobb for innbyggerne og næringslivet i byen vår. Uten denne forståelsen kan man fatte politiske vedtak som er direkte skadelige for sentrum og Sandefjord. Her gjelder det å følge utviklingen.

Alt som kan digitaliseres vil bli digitalisert i årene som kommer. Men i en digitalisert verden vil også menneskers fysiske møteplasser, som byens sentrum, bli viktigere. Behovet for å møte kamerater til en kopp kaffe, en hyggelig samtale med kjæresten over en bedre middag eller en shoppingtur med gode venninner vil ikke forsvinne, men kravet til disse møteplassene vil bli større. Det er en utfordring for alle oss som er glade i Sandefjord. Moderne byutvikling er samfunnsutvikling og et samfunn blir ikke til av seg selv. Det skapes. Av visjonære, modige politikere som forstår behovet til morgendagens innbyggere.

Sandefjord Byen Vår vil også i året som kommer kjempe for Sandefjord sentrum. Vi er heldigvis ikke alene om det. Sammen med alle våre medlemmer og samarbeidspartnere skal vi fortsette arbeidet med å skape et sentrum som vil møte sandefjordingers behov og ønsker – også i fremtiden. Vi tror fullt og fast at et levende sentrum med viktige urbane kvaliteter gir mulighet for sosial samhandling som skaper nødvendig tilhørighet og identitet.

Vi håper og tror våre «nye» politikere tar utfordringen vår og blir med oss i det viktige arbeidet med å videreutvikle en felles visjon for sentrum. Til det trenger vi engasjerte folkevalgte som lar seg inspirere av å utvikle strategier og aktiviteter som bygger sentrum inn i kommunale planer, kommunale tiltak og kommunale vedtak.

Sandefjord har rett og slett behov for politikere som forstår følgende: Uten sentrum, ingen by.

Jobben med å forme «nye» Sandefjord starter 2. januar. Frem til da ønsker vi alle fortsatt en fredelig romjul og godt nytt år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags