Byutvikling: David mot Goliat

Skippergata 6: et godt eksempel på hvordan gamle hus kan myke opp både gateløp og byens funksjoner.
Foto: Elin Syrdahl

Skippergata 6: et godt eksempel på hvordan gamle hus kan myke opp både gateløp og byens funksjoner. Foto: Elin Syrdahl

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerI forrige innspill skrev jeg om store fremtidsvisjoner, i dag går jeg tilbake til bygatene og en svært aktuelle problemstillinger: - Kampen mellom utbyggere og lokalpatrioter.

Vi hører ofte om folk som fortvilet over å bli ”offer” for de nye byggeprosjektene i byen, enten som naboer, bybrukere eller interessegrupper. Det kan virke urettferdig. Vi var her først. Samtidig skal vi tenke stort i Sandefjord og være rustet for fremtiden. Men hvilken fremtid? ”Kan ikke Sandefjord være kjent for sin trehusbebyggelse, med nisjebutikker i en hyggelig liten by?”, tenker vi. Sandefjord har mange verdifulle trehus, Jugend arkitektur og flott kvadriatur. Noen er satt på lister over bevaringsverdige bygg, enten lokalet eller nasjonalt, andre er bare viktige som en del av bymiljøet. Hva går vi glipp av om de blir borte?

For å sette det i perspektiv: Vi har mange tusen trehus i Norge. Skulle vi spare alle, vil det ikke bli nødvendig fornyelse i byen etter nye byggeforskrifter, miljøtiltak og samfunnsbehov.

Men 1 prosent av trehusene våre brenner årlig, uansett om vi prøver å unngå det! Det tynnes altså naturlig i rekkene blant de gamle perlene, ikke bare her, men i hele landet, og det er trist! Om noen år kan ”vårt hus” være ett av de siste innen en kategori. – Om vi ikke alt har revet det. Vi har altså et ansvar for å ta vare på kulturarven.

Men når ett lite hus står i veien for et stort prosjekt; - Hva da?

For det første, hus kan flyttes, det har man gjort i århundrer. Og hus kan rives. Det er en del av livets gang; hus byttes ut når vi trenger noe annet. Men det er ingen automatikk i dette. De gamle husene kan ha en verdi, nettopp på grunn av sin plassering!

Skippergata 6 er et slikt eksempel. Det har stått der helt siden 1664, - til kjøpesenteret ville ha mer byggegrunn. Hvem skulle vike? De store investorene, som proklamerte at det var til beste for byen å få et større kjøpesenter, eller det lille huset som har gjennomlevd 350 år og rommet mange generasjoner i Sandefjord?

Resultatet ble at huset ble ”pakket inn i” et kjøpesenteret. Noen synes det er rart, men se hvordan huset bryter monotonien i den store kjøpesenterveggen mot Museumsgata! Det ber, på en måte, kjøpesenteret om ”å dempe seg”! Skippergata 6 og Hvaltorget gir også et slående bilde av ”slekters gang” i Sandefjord med ny og gammel byggeskikk side om side. Og fordi Skippergata 6 huser funksjoner totalt forkjellig fra kjøpesenterlivet, gir det byen litt av det mangfoldet og menneskeligheten som er helt essensielt.

I kampens hete, når bevaring står mot utbygging, kan utbyggerne virke som hensynsløse fiender av byen. Men det er på ingen måte riktig. De har bygget byen gjennom alle tider, også de byggene vi setter mest pris på i dag. At noen vil bygge, betyr at byen er levende. Levende byer tiltrekker seg mennesker, både nye og gamle, og det trenger vi.

I byer må vi bygge tett, og noen steder høyt. Gjør vi ikke det, vil byen spre seg utover jorder, knauser, fjell og viker i mils omkrets innen kort tid. Enten det, eller byboligene blir forbeholdt de med lønninger helt i toppklassen. Ikke deg og meg, og ingen unge mennesker. Så flinke utbyggere skal vi stryke med hårene. Men ikke la dem regjere alene!

For de nye bygårdenes innvirkning på sine omgivelser er like viktig som deres innhold! Husene, gatene og plassene mellom bygningene ER byen. Og ingen har lov å dumpe en koloss rett ned i gata vår, like lite som de kan sette en container i stua vår. Det betyr at noen kvartaler er for små til åtte etasjers bygg. Synd for utbyggeren, men slik er det. Der kvartalet er større, kan vi godt ha åtte etasjer sentralt i kvartalet, uten at sol,- og vindforhold, bymiljøet og historiske landemerker lider under det.

Dette var litt grunnleggende om bevaring kontra utvikling. Som alltid er det et både og, enten eller, og gi og ta. Ønsker du å vite mer om hva kommunen styrer etter, eller hva du selv kan bruke av gode argumenter, anbefales kommunenes Bevaringsplakat og rapporten ”Byggehøyder i sentrum”.

I neste innspill vil jeg ta for meg noen av de konkrete store prosjekter som planlegges i sentrum, og hvordan de kan gjøres best mulig, så vi alle får nytte og glede av dem.

Elin Syrdahl, byforum

Elin Syrdahl, byforum

LES OGSÅ:

By og land - tann for tann?

La menneskene være attraksjonen i byutviklingen! 

Hva slags byutvikling skal vi ha i den nye storkommunen? 

Send inn tekst og bilder «

Hva mener du om byutviklingen? Bidra til Sandefjord Byforums debatt om byutvikling.

Artikkeltags