Gå til sidens hovedinnhold

Raskere tog er det aller viktigste

Artikkelen er over 4 år gammel

Reisetiden fra Sandefjord inn til Oslo er ikke mange minuttene raskere i dag enn hva de var for over 60 år siden.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er egentlig en tragedie. For her har mange menneskeliv gått tapt som en følge av at reisende i over et halvt århundre har valgt bil framfor trege tog. Det er en av mange viktige grunner til at det er maktpåliggende å kutte ned reisetiden vesentlig på togstrekningen.

Derfor burde jubelen stå i taket av begeistring i hele fylket over at vi endelig er kommet dit at Bane NOR har lagt fram hvilke trasévalg de vil utrede for en ny jernbane. Bare å komme så langt har vært svært krevende – og nå er målet å kutte ned reisetiden mellom Tønsberg og Larvik med 20 minutter. Men i stedet har vi fått en merkelig protestaksjon – som på ulikt vis argumenterer for at traseene mer eller mindre blir liggende der de er i dag.

LES OGSÅ:

I Tønsberg reagerer politikere og redaktører på konsekvenser for alt fra boliger og fjell til kulturlandskap. De ønsker sterkt at den tidsødende jernbanesløyfa via Tønsberg beholdes – og at alt egentlig blir som før. Ikke så rart kanskje, for en raskere reisestrekning i sørfylket angår jo egentlig ikke dem.

Her i Sandefjord er ordfører Bjørn Ole Gleditsch klar på at jernbanestasjonen må ligge der den alltid har ligget, og avviser et forslag om å flytte stasjonen vel 500 meter til vest for Sandefjordsveien. Argumentene er at flytting vil få konsekvenser for handel, kontorarbeidsplasser og reisemønstre.

Problemet er bare det: Vi kan ikke vedta oss vekk fra matematiske og fysiske lover. Uansett hvor fine barndomsminner nyhetsredaktøren i Tønsbergs Blad har av å se Slottsfjellet fra en snekke, den korteste veien mellom to punkter er fortsatt en rett linje. Uansett hvor knyttet vi er til eksisterende bebyggelse og boliger - får jernbanesporet for krappe svinger kommer toget ikke opp i fart. Og uansett hvor gjerne vi vil ha jernbanestasjoner der de ligger i dag - legger vi på noen minutter i ekstra reisetid mange nok ganger, blir det ikke raskere tog til Oslo.

Vi bør derfor gå inn i denne debatten med noe mer forståelse for fagfolkene i Bane NOR enn hva vi har gjort til nå.

Og for øvrig mener jeg at Tønsberg bør flytte stasjonen til Sem. Da unngår de alle ubehag med toget, og gjør hele sørfylket en stor tjeneste – en tankegang som ville være en fylkeshovedstad verdig.

OPPTATT AV TRASEVALG?

LES FLERE TOGSAKER HER!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.