Gå til sidens hovedinnhold

Nei, du kan ikke leke med andres liv – samme hva

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er lov å irritere seg over andre trafikanter. Det er kanskje ikke lurt å gjøre det veldig ofte, men det er lov. Det som ikke er lov – det er å utsette andre for risiko – samme hva.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg husker tydelig en episode fra barndommen. En kamerat av meg hadde fått lov å sette seg i førersetet på pappas parkerte bil og late som han kjørte. Det som skjedde? Guttungen leverte kraftsalve etter kraftsalve mot imaginære fotgjengere og andre tenkte medtrafikanter. Og det var ikke måte på hvilke gloser som ble brukt. Det var sånn han hadde sett pappaen sin kjøre bil. Man kan jo lett tenke seg at det er en bil der det ukoselig å sitte på. Men det er dessverre virkeligheten for noen.

Verre er det når det faktisk går utover trafikksikkerheten til andre. Man kan av og til mistenkte at det gjør nettopp det, når debatten mellom syklister og bilister går som verst. Hvilke holdninger blir da til? Det later til å være noen som tror at så lenge de har fulgt trafikkreglene, så kan de med sin fulle rett utsette de som gjør feil for risiko. Jeg sykler selv, og skal erkjenne at jeg også har sett mye sprø sykling i mitt liv.

Men det gir meg likevel ikke rett til noe. Alle skal fram – også de som sykler feil og tilsynelatende hensynsløst. En annen gang er det deg, eller kanskje ditt barn. Og det er også etter veitrafikklovens §3. «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Det er derfor forstemmende å lese at advokat Lene Høivang uttale seg som hun gjør i Sandefjord tingrett denne uka. På tiltalebenken sitter ikke en syklist, men en bilist som er anklaget for å hå kjørt med feil festet tilhenger slik at den kolliderte med tre syklister en augustdag i 2017. Her er det heller ikke syklistene anklaget for å gjøre noe feil, likevel uttaler hun:

«De kjørte i 50.8 km/t. Da løper man en kalkulert risiko, når man som myk trafikant velger å sykle i veibanen».

LES SAKEN HER: Advokat Lene Høivang la ned påstand om frifinnelse av sjåføren: – Det finnes en årsakssammenheng mellom syklistenes fart og ulykken

Der er hun i kjernen på de ubehageligheter som sosiale medier flommer over av, når debatten mellom syklister og bilister går som verst. Det hjelper ikke etter mitt syn at den blir uttalt av en forsvarsadvokat – jeg ser ikke hvordan dette kan tjene hennes klient. Tvert imot kan slike uttalelser være holdningsskapende og bidra til å utsette flere syklister for unødig risiko.

Jeg setter derfor pris på at dommeren reagerte umiddelbart:

«Alle må ta hensyn til syklister».

Enklere og bedre kan det egentlig ikke sies.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.