Etsende kjemikalier førte til veisperring

Maling, og muligens malingsfjerner, renner utover i skolegården ved Sande skole og nedover i gata. Til sammen brukes det 600 liter av en sterkt etsende malingsfjerner.

Maling, og muligens malingsfjerner, renner utover i skolegården ved Sande skole og nedover i gata. Til sammen brukes det 600 liter av en sterkt etsende malingsfjerner. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg synes det virker uforsvarlig, sa tipseren om malingen som renner nedover gata ved Sande skole til sb.no tidligere fredag ettermiddag.

DEL

Ved klokken 19:00-tiden fredag kveld har Sandefjord Brannvesen besluttet å sperre gata.

– Kjemikaliet som har rent ut i gata kan være etsende på huden, sier vaktleder ved Vestviken 110-sentral, Fred Olaf Korsgården.

Bekymret tipser

Det er i forbindelse med skolestart at Sande barneskole skal males om. De siste dagene har PBT jobbet med å fjerne malingen på skoleveggene ved å sprøyte kokende vann på veggen. Ifølge en arbeider for PBT at de også har sprøytet malingsfjerner som har stått og virket opp til ett døgn.

Som en konsekvens av denne prosessen har det altså rent maling og malingsfjerner ut i gata ved skolen. Tipseren som meldte ifra til sb.no fredag reagerte sterkt da vedkommende syklet forbi stedet.

– Det så voldsomt ut, sier tipseren.

LES OGSÅ: Skulle fikse rør på Jotun, fikk giftig væske over seg

– Klassifiseres ikke som farlig

Etter at sb.no omtalte sakenfredag ettermiddag er Vestfold Interkommunale Brannvesen blitt gjort kjent med situasjonen, og det har altså ført til at området ved skolen er sperret av.

– Kjemikaliet som har rent ut med malingsfjerneren heter STS1. Det klassifiseres i utgangspunktet ikke som farlig, sier Korsgården.

På grunn av tungt regn i løpet av dagen, og vann som brannvesenet har spylt på malingsrestene skal kjemikaliet ifølge brannvesenet være kraftig fortynnet.

– Dette er snakk om et biologisk nedbrytbart kjemikalie som nå renner ned i sluket og pumpes til renseanlegget i kommunen, forklarer vaktlederen.

LES OGSÅ: Slik jobber de mot giftig dumping

Etser på huden

Professor Frode Rise, ved Universitetet i Oslo, sier derimot at natriumhydroksid overhodet ikke er biologisk nedbrytbart.

– Dette stoffet er basisk som pokker. Hvis barn er i nærheten av dette, er det ikke noe særlig. Men hvis de sperrer av området, har vakthold og verneutstyr, så er det kurant, sa Rise til sb.no tidligere fredag.

Vaktleder Korsgården poengterer at det er nettopp derfor brannvesenet har valgt å sperre av området.

– Stoffet skal være ufarliggjort, men det kan likevel være etsende på huden, særlig på sart barnehud, sier han.

Artikkeltags