Små faktafeil til tross: En god bok og en sterk historie

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

«Stang ut - stang inn!» er en bok full av alt det du forventer. Med stødig språk, flotte bilder og blå hjerter formidler forfatterne Per og Ivar Ramberg store høydepunkt og de nære ting.

DEL

Forfatterne svinger mellom å se ting fra innsiden og utsiden, og særlig i den første delen av historien velger de å se SF gjennom øynene til daglig leder Øystein Ulsnæs. Historien ville blitt enda bedre hvis den ble balansert med avisutklipp og et par skråblikk utenfra. Her bugner det i materiale.

Et eksempel på dette er Tom Nordlies avgang i 2003, et av mange kontroversielle trenerskifter som omtales i boka. En fortrolig mail til sponsorene om Nordlie havnet i VG. Dette førte til mye dramatikk og klubbens første store oppslag i nasjonale medier.

Kapitel syv er en interessant oversikt over SF’s utenlandske spillere (det er flere enn 58, de bosniske spillere er bl a ikke med i oversikten), fra Marko Tanasić i 2000 til dagens spanjoler. Tor Thodesen hentet alene cirka 20 utlendinger. På en måte beskriver dette klondyke-perioden 2006 – 2010, for opprykket i Moss startet en pengegalopp Sandefjord ikke har sett siden hvalfangerne kom hjem i fra isen.

LES OGSÅ: 20 år med entusiasme, oppturer og nedturer

I 2010 kom uværet. 12 poeng. Nedrykk. Blodrøde tall. Investeringsselskapet Smartball stengte Sareptas krukke. Admir Raščić, SF’s best betalte spiller, angrep lagkamerater, kalte treneren for nazist og ble sent hjem til Bosnia. Det var en stor omstillingsprosess Gunnar Bjønness dro SF igjennom.

Inn med Arne Sandstø, som leverte to sterke tredjeplasser i 2011 og 2012. Et bilde og litt mer dramaturgi fra den mørke kvelden mot Ull Kisa i 2012 ville krydret. Senere kom Lars Bohinen, den første virkelige stjernen på SF’s lønningsliste. Det ble to nye opprykk og mer moro. Opprykksfesten på brygga i 2014 der Frank Lidahl forkynte at «Fire år på dass er over!» skulle vært med. Opprykkspilsen til Grans Bryggeri, likeså.

Boka omtaler mye av livet rundt SF. Supporterne, frivilligheten, sponsorene, møteplassene og SF Awards. Kvinnene, juniorene og gateguttene. Folka som er klubben. Noen av disse kapitlene er blant bokas beste. Vi ser at SF har blitt en stor klubb.

Roger Gulliksen har sittet i både klubbstyret og AS-styret i samtlige 20 år. De siste 14 årene har han vært klubbens øverste leder. Roger hadde fortjent noen linjer i en bok der mange enkeltpersoner får egne avsnitt og hele kapitler.

Det var Eric Sandtrø og ikke Ole Vinje som sørget for at SF ble den andre norske toppklubben som benyttet et kommersielt navn på sin stadion. Color Line Arena var nærmeste utfordrer til Komplett.no Arena. Her ville det jo vært interessant å høre hvor Jotun var da Komplett kuppet stadion-navnet.

Jeg savner mer statistikk. En adelskalender og en toppscorerliste. Presentasjonen av spillerprofilene kunne vært bedre, og min gamle lærer Per Ramberg ville trukket meg en karakter hvis jeg hadde brukt feil navn på et bilde av Irene Hamer og Ole Høgli.

Jubileumsboka til SF er, tross noen små faktafeil, en god bok og en sterk historie. Gode minner om oppstarten, seks opprykk, tre kvaliker og en cupfinale får nytt liv. En menighet har fått sin salmebok. En by har fått ett lag. Terningkast 4+!

 PS! Boka inneholder en rekke QR-koder som gir tilgang til filmer og lydspor. Disse er ikke vurdert.

Jan Roger Henriksen

  • Jan Roger Henriksen har lang fartstid i fotballen, på flere arenaer. Fotball-CV-en hans er betydelig:
  • Han startet fotballkarrieren i Sandefjord, der han var keeper på A-lagene til Fevang og Runar. Han utdannet seg etterhvert til diplomøkonom på BI, og jobbet for Posten. Etterpå gikk turen til Norges Fotballforbund, der han jobbet som markedskonsulent.
  • Deretter gikk turen til Vålerenga, der han var markedssjef i fire år. Så dro han hjem til Sandefjord og Sandefjord Fotball i 2000-2001, der han også var markedssjef.
  • Jan Roger er svært interessert i engelsk fotball, og var med på å starte den landsdekkende Supporterunionen for britisk fotball i 1986. Her var han leder og styremedlem i 10 år.
  • I 1986 startet han også Evertons supporterklubb i Norge, der han var leder i 12 år.
  • Han er fortsatt aktiv innen fotballen - blant annet som delegat for Norges Fotballforbund. Denne jobben har han hatt i over 15 år - og har den fortsatt. Han har også vært administrativ leder for aldersbestemte landslag i seks år, og jobber i dag med landslag og klubblag som kommer til Norge for å spille kamper.
  • Han startet sitt eget eventfirma - Now We're Talking! - i 2001. Dette ble solgt til Connections i 2017. I dag er han avdelingleder for firmaturavdelingen i dette firmaet.
  • Denne anmeldelsen har han skrevet på oppdrag fra Sandefjords Blad.

Artikkeltags