Norsk politi tipset tidligere i år politiet i Cleveland i delstaten Ohio om at de hadde ansatt en tidligere straffedømt nordmann. 1. juni fikk mannen sparken.

Den 39 år gamle mannen er opprinnelig fra Sandefjord.

Det var en tjenestemann i Kripos som varslet amerikansk politi om mannen. Det skjedde etter at det ble oppdaget et bilde på Facebook der 39-åringen poserer sammen med Clevelands borgermester og politimester. Flere medlemmer i Hells Angels hadde lagt igjen kommentarer til bildet.

VG omtalte saken først. Ifølge avisa skrev den Kripos-ansatte to e-poster til amerikansk politi og fortalte at 39-åringen hadde to dommer på seg i Norge. «Han er velkjent for politiet, for vold og forbindelser til Hells Angels og andre velkjente kriminelle i Norge», heter det i e-postene».

LES OGSÅ: Mann i 40-årene varetektsfengslet i fire uker

Spilte politimann

I 2008 ble mannen dømt til seks måneders fengsel i Agder lagmannsrett for medvirkning til trusler for økonomisk vinning i en større utpressingssak. Det skjedde etter at mannen og flere medtiltalte ga seg ut for å være politietterforskere.

I 2015 ble 39-åringen igjen framstilt, denne gang i Oslo tingrett. Tiltalen var basert på at han og to andre hadde utgitt seg for å være sivile polititjenestemenn overfor en mann på Romsås i Oslo i 2010. De tre skal ha framsatt grove trusler og utøvd grov vold mot Romsås-mannen. I retten kom det fram at de to medtiltalte hadde mye kontakt med Hells Angels.

39-åringen ble frikjent i straffesaken, men dommerne mente likevel bevisbildet var godt nok sivilrettslig til at mannen ble dømt til å betale 37.719 kroner i erstatning.

I 2010 besluttet Sandefjord tingrett å inndra flere gjenstander fra mannen – en batangakniv, en batong med politiemblem, blålys til uniformert kjøretøy og diverse blålys- og sireneutstyr. Dommen ble anket til Agder lagmannsrett, som forkastet anken, blant annet på grunn av fare for at gjenstandene ville bli brukt til straffbare handlinger.

– Ingen grunn

Til VG forteller mannen at han begynte på politiutdanning i USA i 2016. Han unnlot å opplyse om dommene i Norge fordi det hadde skjedd et annet sted enn i USA og at han derfor ikke trodde det måtte opplyses om.

Han mener også det ikke er noen grunn til at norsk politi skulle varsle politiet i Cleveland.

– Jeg har en dom fra 2008, for en ting jeg aldri skulle vært med på. Siden har rullebladet mitt vært rent. Men jeg mister jobb etter jobb. Jeg føler at norsk politi gjør alt de kan for å ødelegge for meg, sier mannen til avisa.

Den sivilrettslige dommen dommen fra 2015 mener han ikke er relevant for saken, siden han ble frikjent i straffesaken. Om beslaget av politiutsyr fra Sandefjord tingrett sier han at utstyret var noe han hadde til overs fra en gang han skulle stille ut en bil som hadde blålysutstyr.

– Naturlig å melde

Kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos bekrefter overfor VG at de varslet om mannen.

– I Norge er det strenge vandelskrav for å ha en jobb i politiet, samtidig som det gjøres en grundig skikkethetsvurdering. Derfor er det naturlig å melde fra til andre lands myndigheter for eksempel dersom vi oppdager at en som er straffedømt i Norge har fått en betrodd stilling i et annet land.

39-åringen har anket oppsigelsen fra Cleveland-politiet. Han skal ifølge VG nå også begynne på en utdanning innen ambulansetjenesten.

Mannens norske advokat, Tollef Skobba i advokatfirmaet Hasle, reagerer på at norsk politi blander seg inn i et ønske fra hans klient om å komme seg igjennom en rehabilitering.

– Vi opplever at de har vært ute etter ham siden 2005. Når de i tillegg forfølger ham over Atlanterhavet til USA, så minner det om trakassering, sier Skobba til avisa.

LES OGSÅ: Gjemte 96 gram hasj i trusa