Du skriver usant og er såra og vonbroten, Tjomsland!

Herbjørn Hansson sier sin mening om avisdrift.

Herbjørn Hansson sier sin mening om avisdrift. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg leser kommentarer av Audun Tjomsland i innlegget «Litt avishistorie» i SB 4. oktober. Han omtaler bl.a. kjøpet av aksjemajoriteten i SB som Kosmos gjennomførte.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kosmos var et stort børsnotert selskap hvor jeg var finansdirektør. Jeg satt vegg i vegg med konsernsjefen, Bjørn Bettum, i nesten 9 år. Jeg var involvert i alle viktige disposisjoner, inkludert kjøpet av aksjene i SB og senere salget av aksjene til Orkla Media. På vegne av Kosmos gjennomførte jeg begge disse to transaksjonene.

LES OGSÅ: Har Sandefjord kommune valgt Byavisa fordi de er misfornøyd med SBs redaksjonelle linje?

På samme tiden – midt på 1980-tallet deltok jeg i en NRK TV debatt som journalist Åsulv Edland ledet. Andre deltagere var Kjartan Rødland, redaktør av Bergens Tidende, redaktør Trygve Hegnar og Arve Solstad, tidligere redaktør i Dagbladet og senere professor i journalistikk, også benevnt «Storoksen». Næringslivets eierposisjoner i pressen var et av de berørte tema i TV debatten.

LES OGSÅ: – Jeg tar avstand fra slike holdninger

Oppkjøpet av SB var helt uproblematisk for oss. Kosmos utvirket at «redaktørplakaten» inngikk i SB vedtektene for å sikre redaksjonens uavhengighet.

Tjomsland fratrådte som redaktør i SB noe senere. Han fant i følge seg selv at  det var  «uakseptabelt» at Kosmos var eier av SB. Han sier videre at avisen måtte «skrive om Kosmos omtrent hver eneste dag».

Det er usant at noen ansvarlige i Kosmos ga uttrykk for slike holdninger – at selskapet nærmest «forlangte» å bli omtalt.  Redaktør Tjomsland mente i følge seg selv  «at det ville være umulig å drive en upartisk lokalavis som var eid av byens desidert største selskap». Tjomsland må få lov å mene det – da som nå. Jeg oppfatter han som «såra og vonbråten». Toppledelsen i Kosmos, hvor jeg var finansdirektør var ikke i nærheten av de holdninger som Tjomsland tillegger Kosmos. Det er et vanlig fenomen at noen i ettertid velger å omskrive historien.    

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags