Vi skal ikke trenge å lønne ordførere uten land

ORDFØRERE: Bjørn Ole Gleditsch (H), Sandefjord, Erlend Larsen (H), Stokke og Bjarne Sommerstad (Sp), Andebu, blir til én – med med tre lønninger?ARKIVFOTO: PER LANGEVEI

ORDFØRERE: Bjørn Ole Gleditsch (H), Sandefjord, Erlend Larsen (H), Stokke og Bjarne Sommerstad (Sp), Andebu, blir til én – med med tre lønninger?ARKIVFOTO: PER LANGEVEI

Artikkelen er over 3 år gammel

Hva mener du? Skal ordførere som går av på grunn av sammenslåing, beholde lønna? Her kan du lese hva ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen mener om saken.

DEL

MeningerDe tre ordførerne i Stokke, Andebu og Sandefjord skal ha all ære for å ha trosset grenser, sprengt grenser og sågar for å ha tråkket over mange grenser. De har lagt til side mange personlige kjepphester – og frontet det som i all hovedsak ser ut til å være en god sak: Den forestående kommunesammenslåingen.

LES OGSÅ: Alle SAS-ordførerne fortsetter med full lønn og jobb

Men nå kan det se ut som om de er i ferd med å tråkke over en grense de ikke burde. Den handler om hvor mye det er lov å bemektige seg selv på bekostning av fellesskapet. De tre gikk til valg ved forrige kommunevalg vel vitende om at bare én av de tre ville kunne fortsette som ordfører for den nye kommunen etter 1. januar 2017. Likevel har både Erlend Larsen (H), ordføreren i Stokke, og Bjarne Sommerstad (Sp), ordføreren i Andebu, tatt til orde – og virket for – at alle de tre skal få fortsette med den ordførerlønna de har i dag i hele perioden.

La gå at de avtroppende ordførerne får en romslig sluttordning. Det letter både overgangen og ivaretar menneskene i dette bildet. Men at vi skal ha to ordførere uten portefølje, men med full lønn i hele perioden? I to år til? Det blir for grenseløst. Det er jo dessuten svært mange lederstillinger som det nå må gjøres noe med. Skal de også få like lukrative ordninger? Hvor blir det da av rasjonaliseringseffekten?

Når det er sagt – hva blir dessuten stillingsinstruksen til de to kommuneløse ordførerne?

Erlend Larsen (H) er i alle fall på villspor når han sier at de to ordførerne skal bruke arbeidstiden på å ivareta hver sine kommuners interesser.

For det første: Fra og med 1. januar 2017 finnes det ikke noen gamle kommuners interesser å ivareta. Verken Andebu, Stokke eller gamle Sandefjord finnes etter den datoen. Vi vil få en ny kommune – og skal spleise en helt ny identitet, en helt ny tankemåte. Det siste vi trenger da er to ordførere uten land som har som hovedarbeidsoppgave å stikke kjepper i hjulene på sammenslåingen.

For det andre: Vi må faktisk ha så mye tillit til prosjektet at den nye ordføreren i den nye kommunen er i stand til å tenke helhetlig helt på egen hånd. Ellers vil han ikke ha fortjent lønna si - han heller.

SB mener

Steinar ulrichsen

Ansvarlig redaktør/daglig leder

Artikkeltags