Gå til sidens hovedinnhold

Sats på tog nå!

Artikkelen er over 1 år gammel

Tog er rullende jernbanemateriell som kjøres etter en ordre, en togrute. Tog oppstår idet toget starter å gjennomfører ordren, altså ved avgang fra utgangsstasjonen, og opphører når toget har nådd sin bestemmelsesstasjon. For at toget skal kunne kjøre, må sporet være klart. Sporet reguleres av forskjellige sikkerhetsbestemmelser og sikkerhetsmidler som lyssignaler og automatisk togkontroll (ATC).

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er med andre ord en del faktorer som skal være på plass. Men det som betyr noe er at toget går når det skal, og til en akseptabel pris for kunden. Og da må pengene brukes på tog og det som får toget til å gå.

Mens regjeringen synes det er helt greit å bruke penger på oppsplitting til investeringer, drift og vedlikehold, konkurranseutsetting, enorm kommunikasjonsavdeling og en haug med lederlønninger, ønsker Senterpartiet å bruke penger på å skape et attraktivt togtilbud for passasjerer og gods. Jernbane er en effektiv og miljøvennlig transportform. Vi arbeider ut fra en langsiktig målsetting om at toget skal være det mest attraktive transporttilbudet mellom landsdelene.

Senterpartiet vil bygge moderne intercity-løsninger rundt og mellom de store byene, og styrke jernbanens muligheter også i nærheten av andre byer og tettsteder. Jernbanestrekningene må rustes opp slik at de på sikt kan knytte regionene sammen i et driftssikkert og raskere togtilbud. For å styrke godstrafikken på jernbane må det bygges flere krysningsspor og nye signalsystem. Banestrekningene må også vedlikeholdes slik at jernbanenettet kan bli bedre.

Bygging av dobbeltsporet fra Nykirke til Barkåker er i gang og kan se ut til å være ferdig i 2024. Det er bra! Utfordringen er sør for Tønsberg. Der går det heller tregt og regjeringen viser liten vilje til å prioritere investering i jernbanen som en effektiv og miljøvennlig transportform i dette området. Senterpartiet ønsker fortgang i bygging av dobbeltsporet Vestfoldbane fra Tønsberg til Skien med kobling til Sørlandsbanen på sikt. En moderne Vestfoldbane er bra for folk, næringsliv og klima. Senterpartiet vil satse på tog som et attraktivt transporttilbud mellom Oslo og Stavanger.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.