Gå til sidens hovedinnhold

Få bekken fram

Vi får et nytt kulturbygg. Det burde renne utenfor.

Artikkelen er over 2 år gammel

Alle byer som gjør noe med vann får det til. Alle byer verdt å nevne har gjort det. Utenfor landets grenser. Og innenfor. Enten har de en sjøfront de har gjenvunnet, eller de har ei elv de har tatt tilbake. De har fjernet industri og gjort det sjønære tilgjengelig. De har pusset opp falleferdige lagerbygg og skapt et attraktivt uteliv, attraktive gangveier – urbane eller i en kombinasjon med naturområder.

Noen nøyer seg beskjedent med vann som beveger seg kunstig. Sandefjord har gjort det på sitt torv. I sommerhalvåret spruter noen stråler opp en meter, til begeistring for småbarn og varme hunder. Det er ikke noe galt med det. Langt ifra.

Men det er for spedt. Ingen oppsøker Torvet i Sandefjord for å la seg imponere av noen vannsøyler som de kan konkurrere ut med slangen hjemme i hagen. Det de (fleste) der hjemme ikke kan konkurrere mot, er sjøen.

Eller ei elv. Eller en bekk. Eller noe midt imellom.

Sandefjord har sjøen, som byen så langt ikke har gjort all verden av. Men Sandefjord har også en bekk, eller ei lita elv. Vi, som ikke har fem generasjoners kunnskap om byen historie, vet ikke sikkert størrelsen, men det er en kjensgjerning at gjennom og under Badeparken renner det vann. I rør.

De gjorde det den gang – fylte ut havnefronten og stengte folk inne. De gjorde det den gang - la vann i rør og tok fra folk opplevelsen av det opprinnelige. Av naturens gang.

Som sagt; i mange byer, og stadig flere, tar de sjøfronten tilbake. Sandefjord prøver også, med sine kyststier. Kanskje, om noen år, forviser de ferjene til ytre eller fjerne strøk og skaper noe nytt i havneområdet. Før den tid kan de, og da er det selvfølgelig politikerne det er snakk om, gjøre noe langt billigere, og atskillig mindre kontroversielt.

De kan åpne Ruklabekken, den som renner i rør under den vanligvis folketomme Badeparken. Om to-tre år får Hjertnes kulturhus en ny og fleksibel kulturarena, en arena for ungdommelig virketrang, en arena for voksen virketrang, en arena på tvers av generasjoner. Arenaen, bygget, vil ligge bare noen meter unna bekken. Bekken og dens bredder vil kunne være trekkplasteret når disse virketrange skal hente inspirasjon, skal sitte og øve på sine replikker, øve på sine verselinjer.

LES OGSÅ: Hun var ikke trygg – nå har Elin Feen en brusende seiersfølelse

Det er de som har tatt det opp før (man skal ikke påberope seg andres  ideer), men det er først nå det åpner seg en gyllen anledning. I Oslo ble nylig leder av Oslo Elveforum, Ida Fossum Tønnesen, nominert til årets navn for å ha fått åpnet Akerselva og Alna fra rør og betong.

Om tre år burde den som får åpnet Ruklabekken gjennom Badeparken ikke bare få samme nominasjon i Sandefjord, men faktisk vinne kåringen.

LES OGSÅ: Foreslår blomstereng i Badeparken

Kommentarer til denne saken