Gå til sidens hovedinnhold

En skremmende visjon er blitt virkelighet

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi er heldige i Sandefjord. Ren luft er blitt et gode få er forunt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg husker barneboka Barbapapa fra barndommen. En bokserie som ofte handlet om miljøet og at vi mennesker ikke var flinke nok til å ta vare på omgivelsene. I en av bøkene gikk det så langt at folk var nødt til å bruke gassmasker. Det gjorde inntrykk i et lite barnesinn.

Det som har gjort inntrykk denne uka, er at Verdens helseorganisasjon har offentliggjort en rapport som viser at skremmevisjonen fra barneboka, langt på vei har slått til.  Den viser av 9 av 10 mennesker – verden over – puster inn forurenset luft. Ubehagelig? Helt sikkert  - men er det så farlig da?

Ja, faktisk. Organisasjonen regner nå med at 7 millioner mennesker dør hvert år på grunn av luftforurensning. Det betyr at som dødsårsak er luftforurensning nå mer dødelig enn diabetes (1,6 millioner dødsfall), Tuberkulose (1,4 millioner dødsfall), Aids (1,1 millioner dødsfall) og trafikkulykker (1,3 millioner dødsfall) til sammen.

I barneboka tok barbapappa-familien med seg alle dyrene og rømte til en annen planet. Den muligheten har ikke vi. Eller for å sitere den franske presidenten Emmanuel Macron – som nylig talte varmt for miljøvern i den amerikanske kongressen: «vi har ingen planet B».

 

Men vi i Sandefjord er privilegerte. En undersøkelse som COWI har utført på vegne av miljødirektoratet i Sandefjord for litt mer enn ett år siden, viste at lufta akkurat her i vår lille by er bra.

LES OGSÅ: Sorry – men dette her holder ikke!

Mye takket være heldig topografi og det at vi er forskånet for gjennomgangstrafikk. Men helt bra er den ikke. Astmatikere og andre sensitive grupper blir bedt om å ta forholdsregler i perioder når lufta kan være dårlig.

I samme ånd kan vi glede oss over at det om få år skal settes inn hybridferjer på strømstadlinjen, og at stadig flere går over til EL-biler.

De som virkelig er utsatt for farlig forurensning? Folk i fattigere land enn vårt. Mer enn 90 prosent av de forurensnings-relaterte dødsfallene skjer i lav- og middelinntektsland, flest i Asia og Afrika. Spesielt utsatt er kvinner og barn, mye fordi de lever i husholdninger som bruker urene varmekilder. For dem er skremmevisjonen fra barneboka blitt virkelighet.

LES OGSÅ: Tror ikke at sprengtrådene kommer fra fyllmassene

LES OGSÅ: Strendene langs fjorden flyter over av disse gule plasttrådene

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.