Sorry – men dette her holder ikke!

Her har det alt skjedd en skade. En fugl har fått i seg plast, poengterer redaktør Steinar Ulrichsen (innfelt).

Her har det alt skjedd en skade. En fugl har fått i seg plast, poengterer redaktør Steinar Ulrichsen (innfelt).

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag denne uka ble jeg lettere sjokkert – og det skal etter hvert en del til. På vei til jobb, tidlig om morgenen, på sykkel over Torvet, fikk jeg god grunn til å stanse. Hva hadde skjedd her? Hele Torvet var gjort om til en eneste stor søppelfylling.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Var dette det Torvet som vi i fellesskap har investert tid og penger i? Emballasje fra hamburgerrestauranter blåste rundt omkring, godt iblandet papirposer, plastposer og mye annen søppel. Svaret på hvorfor det så sånn ut, fløy rundt omkring i lav høyde og hadde en makaber fest. Smarte, men også sultne, fugler hadde klart å tømme søppelbøttene på Torvet for mye innhold. Selvsagt var de på jakt etter mat.

Når vi ringer kommunen for å høre hva dette er for noe, får vi følgende svar: Det blir mye søppel i helger med fint vær.

Da får fuglene tak i det. De planlegger uansett å bytte søppelkasser i løpet av året. De plukker fort opp om morgenen på dager som dette. Det stemte også. Det tok ikke langt tid før Torvet var ryddig igjen – dersom vi ser bort fra at bakken fortsatt var tilgriset med ekle flekker fra matsøl. Men det holder ganske enkelt ikke. Her har nemlig skjedd en alvorlig skade allerede.

For hva med de kråkene og de sjøfuglene som allerede hadde forsynt seg? Tror vi at måker klarer å åpne en plastboks pent og pyntelig for deretter å forsyne seg med innholdet? Tror vi virkelig at de klarer å skille mellom plast og mat, når alt ligger innsauset i en grøt? Tror vi virkelig at kommuneansatte får med seg det plastavfallet som alt har blåst av sted. Ikke bare er havet i ferd med å fylles opp av plast i rekordfart. Dyr er i ferd med å fylles opp med det også. Forskning viser at 98 prosent av sjøfuglarten havhest i Norge har plast i magesekken. Snittantallet for innholdet var 46 plastbiter per individ. Så når måker forsyner seg med plast på Torvet en mandag morgen, har skaden allerede skjedd. Dernest: mye av den plasten vi ikke rekker å samle før den blåser bort, havner i Sandefjordsfjorden – der vi nå bruker mangfoldige millioner på å rydde opp.

Det er derfor på sin plass om å be om flere og bedre søppelkasser på Torvet. Snarest.

ANDRE MENINGER:

Spørsmål til ordføreren: Hvorfor slettet du dette innlegget?

Nå får det være nok. Bøtelegg så det svir 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken