Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skriver vi om skatt og inntekt

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er mange gode grunner til at Sandefjords Blad lager journalistikk på skattelistene. En ble offentliggjort tirsdag. Da la rådmannen fram sitt budsjettforslag for Sandefjord for 2019.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Her handler det om alt fra hvordan barna våre blir ivaretatt i barnehager og på skolene til forslag om ny kulturarena til 50 millioner kroner og bygging av nye omsorgsboliger. Nå i høst skal politikerne ha en diskusjon om fordelingen og prioriteringen – det er en viktig del av demokratiet. Det blir vår oppgave å følge denne debatten nøye og så ofte vi kan belyse den med fakta og snakke med dem dette gjelder. Siden vi er en lokalavis kan jeg med hånden på hjertet si at det i hovedsak gjelder deg, naboen din og de fleste av dem du kjenner.

Men pengene som skal betale for alt dette kommer ikke ut av tynn luft. Det vet du veldig godt som hver eneste måned ser en stor del av dine inntekter forsvinne i skatter og avgifter. Eller er du en av dem som ikke betaler skatt?

Vi ville ikke gjort jobben vår bra nok, om vi ikke også så denne siden av saken. Hvem betaler? Betaler alle likt? Er fordelingen på hvem som skal betale, rettferdig? Jeg vet at svaret på dette siste spørsmålet er gjenstand for politisk diskusjon, og vil være helt avhengig av hvor man står. Men skal vi ha en åpen debatt hvordan skattesystemet fungerer, er vi helt avhengig av fakta. Det bygger viktig tillit til demokratiet.

Jeg vet veldig godt at for noen er denne åpenheten om skattetallene ubehagelig. Tallene må heller ikke misforstås slik at de som topper listene omgir seg med luksus og unødig forbruk. Mange har pengene sine bundet opp i investeringer der de er med på å lage arbeidsplasser – men det er også en del av bildet. Hvordan er makten i samfunnet fordelt?

Vi skal prøve å ha det i tankene når vi jobber med disse tallene, men jeg mener likevel at åpenhet og tillit er for viktig til at vi kan unnlate å lage journalistikk på inntekt og skatt. Det er mange helt grunnleggende spørsmål vi må stille skattetallene:

  • Hvem betaler til fellesskapet? Fungerer systemet?
  • Er det noen som tjener veldig mye mer enn andre?
  • Har noen fått en brå inntektsvekst?
  • Er forskjellene akseptable?
  • Hvordan er velstanden fordelt?

Skattetallene alene gir ikke svaret på disse spørsmålene. De må utfylles av journalistikk – og diskusjon. Synspunktene vil naturlig nok være forskjellige. Derfor mener jeg at vi i lokalavisa har en viktig jobb å gjøre med utgangspunkt i dagens skattetall.

Har du innspill eller tips til saker vi bør se på? Kommenter under her, eller send meg en mail.

Andre meninger:

Kommentarer til denne saken