I dag står slaget om byen

Men hva du vil om Black Friday, men noen enkel dag for småbutikkene er den ikke.

Men hva du vil om Black Friday, men noen enkel dag for småbutikkene er den ikke. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Du ser det kanskje ikke der du haster fra butikk til butikk på jakt etter gode tilbud i det som blir beskrevet som handlegalskapens egen dag; Black Friday.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kanskje henter du fram smarttelefonen mellom stativene og sjekker akkurat hvor reelle tilbudene er? Den er et mektig våpen i jakten på det billigste og beste tilbudet.

Men det er lett å se seg blind.

Det er lett å gå glipp av hva denne dagen egentlig handler om i en passe stor by som Sandefjord. Her hvor det pulserende gatelivet mellom småbutikkene er en viktig del av livskvaliteten til svært mange. For i dag pulserer småbylivet som aldri før. Men det er kan hende småbutikkenes dans på vei til sin egen grav.

Eller sa jeg småbutikker? Ryktene går om svære shoppingsentre som nå står tomme i USA. Vil vi få den samme utviklingen her? Skal vi se på netthandel som en trussel?

Men jeg vet at jeg setter pris på butikker og liv gatelangs. Jeg vet at jeg setter pris på å kunne stikke ut og handle en bok på Hvaltorvet og ha en bokprat med henne som står i kassa, dersom hun har tid. Dessverre er nok ikke en selvfølge at det skal være sånn i framtida.

LES OGSÅ: Butikken til Julia Marie (25) får ufortjent kritikk før Black Friday: – Kunder tror vi lurer dem og selger gammel dritt

For ingen må tro at butikker i en koselig by som Sandefjord har fete driftsmarginer og høye lønninger, det være seg om de ligger på Hvaltorvet eller i Kongens gate. De drives stort sett av idealisme, velvilje og mye risiko. Det går knapt rundt for mange. Ingen må heller tro at overskuddet går til fete biler og dyre ferier. Dersom det i det hele tatt er overskudd, går det sannsynligvis til en eier som også er daglig leder, og som dermed fikk råd til ekstra salt til maten det året. Og vet du hva? Det unner jeg dem.

For hvordan hadde byen vår sett ut uten butikker?

Men i dag ryker overskuddet for mange. De har måttet sette ned prisene så kraftig at det gjør vondt. Sjekk gjerne det enkelte tilbudet før du handler. Men ingen må være i tvil om at det smerter for  butikkeierne å sette ned prisene så mye som de gjør i dag, rett før jul. Men de gjør det i kampen mot netthandelen.

LES OGSÅ: Varsler ny salgsrekord: – Nordmenn planlegger å handle for 15 prosent mer enn i fjor på Black Friday

Så én ting til: La oss behandle butikkansatte med respekt.  Har de hjulpet deg å velge rett, bør du kanskje vurdere å handle i den butikken som har brukt tid på deg. Men det er ikke for å bevare sentrumshandelen. Det er fordi det er god folkeskikk.

ANDRE MENINGER:

Artikkeltags