Gå til sidens hovedinnhold

Iran-avtalen? Har den følger for oss???

Artikkelen er over 3 år gammel

USA går ut av Iran-avtalen. Kan det virkelig ha konsekvenser for deg? Her i Sandefjord?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi skryter ofte av at Sandefjord er en by som er åpen mot verden. Vi har en stor internasjonal flyplass, ferjetrafikk og en stolt historie fylt til randen av lokale pionérer som med verden som tumleplass skaper arbeidsplasser.

Men det går jo selvsagt ikke bare én vei. Nå rammer USAs president Donald Trumps uforståelige exit fra Iran-avtalen også oss som bor her. Ordningen opphevet mange av sanksjonene som var blitt innført mot Iran, mot at Iran avsto fra å utvikle atomvåpen. Det er derfor det er uforståelig at USA går ut av avtalen.

Den var jo var nettopp et virkemiddel som var utviklet for å hindre Iran fra å utvikle atomvåpen. En annen uheldig sideeffekt er at USA med denne handlingen tar et farlig skritt vekk fra sine vestlige allierte, som fortsatt ønsker å holde på overenskomsten med Iran. Statsledere for eksempel fra for eksempel Frankrike, England og Tyskland har vært tydelige på at de er dypt uenige med Trump. Selv i Israel var det sterke stemmer som ville holde på den eksisterende avtalen.

Israels forsvarssjef Gadi Eizenkot er en av dem som der har tatt til ordet for at avtalen virker – senest 30. mars i den Israelske avisen Haaretz.

Uforståelig eller ikke, USAs handling får følger i oss og for selskaper i Sandefjord. At oljeprisen nå vil gå opp er én. Om det er en positiv eller negativ konsekvens kommer helt an på perspektivet. En annen konsekvens er den som rammer et Sandefjords mange vinduer mot verden – Jotun. Og her er det nok en ensidig negativ konsekvens. Selskapet selger produkter gjennom distributører i Iran, og hadde i 2015 opprettet et sovende selskap der.

Ifølge E24.no var planen å starte opp selskapet i løpet av inneværende år, men for å gjøre det er Jotun avhengig av ordinær pengeflyt inn og ut av Iran, opplyser Jotuns visepresident Esben Hersve i selskapets Midtøsten-, India og Afrika-avdeling til nettavisen. Det har vært vanskelig. Dessuten har Jotun handel med USA. Verken de eller andre norske selskap i samme situasjon, ønsker å havne i konflikt med USA.

Det er beklagelig, men fullt forståelig.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.