Båndtvangen i Sandefjord er en tulleforskrift

Ihjelrevet: Hva må ikke hundeeieren ha tenkt når bikkja returnerte med blodig snute? Slike er det blitt funnet fire av på Vesterøya siste seks måneder.

Ihjelrevet: Hva må ikke hundeeieren ha tenkt når bikkja returnerte med blodig snute? Slike er det blitt funnet fire av på Vesterøya siste seks måneder. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SB mener.

DEL

Jeg har sagt det før, men finner grunn til å gjenta det nå: Sandefjord kommunes regler for båndtvang er en halvgjort jobb. Nå sist aktualisert gjennom de fire ihjelrevne rådyrkalvene som er blitt funnet på Vesterøya det siste halve året – og la oss være glad det til nå kun er snakk om rådyrkalver.

Her skulle det jo etter alt å dømme være båndtvang hele året. Eller er det?

For det politikerne i Sandefjord har gjort er å innføre en helårs båndtvang i «anlegg for lek, idrett, sport og rekreasjon» uten å definere disse områdene nærmere. Det nærmeste vi kommer er plakater som kommunen har slått opp der det heter at båndtvangen gjelder for «offentlige områder som benyttes mye til rekreasjon, lek og idrett». Dermed blir reglene åpnet for diskusjon, og er ganske ubrukelige. Se selv for deg en bekymret småbarnspappa som henvender seg til en hundeeier med løs bikkje ute på Folehavna. Hvor god sak har han egentlig? Er ikke Folehavna privateid, er det da et «offentlig område»? Og hvor «mye benyttet» er det?

LES OGSÅ: – Når hunden har blod i ansiktet, må eieren skjønne hva som har skjedd!

Det er ganske åpenbart at det Sandefjord kommune har gjort er å innføre regler som kun gjelder for de 90 prosentene som uansett ville ha hatt hunden i bånd der det gjelder. Men skal kommunen få til en endring i atferd så må de lage et sett båndtvangregler som også gjelder for den uansvarlige 10 prosenten. I første omgang betyr det regler som faktisk kan håndheves – og som inneholder en langt mer tydelig definisjon på hvilke områder de gjelder for.

Dernest er det en alvorlig bekymring at fallviltjeger Trond Clausen opplever at åpenbare brudd, der offeret er ihjelrevne rådyrkalver, blir henlagt – selv i tilfeller der han har identifisert bikkja.

Problemet er igjen at kommunen kan innføre så mange regler og forskrifter den bare vil, men blir de ikke håndhevet, gjelder reglene bare for det ansvarsfulle flertallet, som egentlig ikke trenger reglene likevel.

Men da er det i alle fall lov å ha positive forventninger til Clausen. Han er nettopp blitt valgt inn i bystyret – og har derfor selv fått all mulig anledning til å ta opp saken på ny. Jeg venter i spenning.

LES OGSÅ: Ja, det er båndtvang hele året

SB mener

Steinar Ulrichsen

Ansvarlig redaktør/direktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags